Duitse mitrailleurpost van de Eerste Wereldoorlog. Halfondergrondse gecementeerde bakstenen constructie bestaande uit een manput van circa 1 meter diep en toegankelijk via enkele treden aan de oostzijde. Behoudens een schuilplaats zijn de overige constructies in de onmiddellijke omgeving thans verdwenen.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Missiaen H. 2005: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/392020 (geraadpleegd op ).
Nabij de boerderij Galileistraat nummer 1 (aan de Keizerhoek) liggen twee oorlogsrestanten: een bovengrondse, vrijstaande, bakstenen constructie in weide ten westen van de boerderij en een halfondergrondse schietpost in een gracht ten zuiden/zuidoosten van de boerderij. Beide constructies bevinden zich op circa 500 meter ten noorden van de kerk van Diksmuide en circa 600 meter ten oosten van de IJzer. De omgeving is vlak.
Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een Duitse schietpost nabij een Duitse stelling die was uitgebouwd bij de boerderij op de Keizerhoek.
In de onmiddellijke omgeving stonden vroeger meerdere betonnen constructies (waaronder een mitrailleurpost tegen de Oostendestraat), maar deze zijn de laatste jaren verdwenen.
Halfondergrondse constructie opgebouwd uit baksteen en gecementeerd. Via enkele treden (aan de oostkant) wordt een mangat, een dakloze rechthoekige ruimte (met afgeronde hoeken) bereikt van circa één meter diepte. Links en rechts steekt een nis uit (rechts is de nis nog nagenoeg intact).
Bron: WOI Relict (477): Duitse schietpost Galileistraat 1 (Beerst - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2004: Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/136746 (geraadpleegd op ).