Teksten van Neoclassicistisch herenhuis

Neoclassicistisch herenhuis ()

19de-eeuws herenhuis met bepleisterde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak.

Net zoals in het links aanpalende neoclassicistisch herenhuis wijken de gevelvlakken waarin zich de ramen bevinden iets terug, waardoor het aspect van vlakke gevelpilasters ontstaat. Hier worden deze laatste tot de begane grond doorgetrokken en bij het gelijkvloers met imitatiebanden bij wijze van sokkel geaccentueerd.

Onder de raamdorpels van de bovenste verdieping zijn eveneens zoals bij het links aanpalende pand trigliefen aangebracht, hier zijn de gevelstroken eronder wel versierd met stucco-ornamentiek (waaronder guirlandes). Weer wordt de linkse travee beklemtoond door een inrijpoort, hier met een hardstenen korfboogomlijsting. Boven deze poort bevindt zich een smeedijzeren borstwering met eenvoudige tekening van elkaar snijdende cirkels, een motief dat naar de eerste helft van de 19de eeuw verwijst. Het deurvenster boven de poort is afgesloten met sluitsteen, liggende guirlande en een rechte geprofileerde lijst.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs:  Van den Bossche, Hedwig

Herenhuis ()

Herenhuis, deel uitmakend van de zuidelijke gevelwand van het Keizersplein met een relatief homogene bebouwing met verzorgde burger- en herenhuizen, voornamelijk van het enkelhuistype met drie bouwlagen en vier of meerdere traveeën onder zadeldaken. Sobere bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint. Begane grond met imitatiebanden. Sierlijker uitgewerkte deurrisaliet met rondboogvormige poort, daarboven deurvenster met balkon. Rechthoekige muuropeningen. Geordonneerde bovenverdiepingen, vensters ingeschreven in rechthoekige nissen en casementen op de borstweringen.

Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle