is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekapel
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Elisabethgasthuis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Sint-Elisabethgasthuis: klooster en aanpalende zaal
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Elisabethgasthuis
Deze vaststelling was geldig van tot
Muurschilderingen in het schip, midden 15de eeuw.
Noordmuur, achter het altaar: Heilige Silvester als paus (200 x 80 cm) en Heilige Johannes Evangelist; (180 x 60 cm); meest westelijke muurvlak: Heilige Adrianus met zwaard en aambeeld, Heilige Cornelius als paus met hoorn; onderschriften S. ADRIAN[US]. S. CORNELI[US]; (180 x 175 cm).
Zuidmuur, achter het altaar: Heilige Mattheus; verder (onderste helft van het tafereel verdwenen) de Heilige Blasius als bisschop met ijzeren hekel, een heilige bisschop en de Heilige Eligius als bisschop met smidshamer (180 x 185 cm); ten slotte de heilige Lucas als geneesheer met evangelieboek en de Heilige Stefanus als diaken met steen en boek (180 x 170 cm). De figuren in rijke gewaden staan op een zwart-witte tegelvloer en zijn geschilderd op een rode achtergrond met witte sjabloonbloemen. Onderaan op de zwarte boord zijn de namen van de voorgestelde personages aangebracht in gotische minuskel. De voorgestelde heiligen werden aangeroepen tegen verschillende ziekten of hebben iets te maken met de geneeskunde. Die keuze hangt samen met de functie van de gasthuiskapel.
Verschillende taferelen werden ontdekt in 1959 tijdens de ontpleistering van het interieur. Vier schilderingen zijn blootgelegd in 1960 door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium; de Heilige Matheus, ontdekt in 1972, werd circa 1973-1977 door hetzelfde instituut behandeld.
Auteurs: Bergmans, Anna
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)