Beschrijving

Hoeve met schuur in vakwerk, bakhuis en monumentale boom. De kern van de hoeve klimt op naar de eerste helft van de 18de eeuw. De woning bevat nog kenmerkende elementen van 18de-eeuwse hoevewoning. De schuur bevat een zichtbare constructie in vakwerk op een zwart geschilderde plint.

Historiek

Deze meerledige hoeve kent bouwfasen uit verschillende eeuwen. De hoevewoning (het noordelijke volume) is zichtbaar op de Villaretkaart, waardoor de kern van deze hoeve vermoedelijk uit de eerste helft van de 18de eeuw stamt. Halverwege de 19de eeuw wordt de schuur aan de overzijde van de hoevewoning geplaatst.

Hoevewoning

De bakstenen hoevewoning van anderhalve bouwlaag telt acht traveeën en wordt gevat onder zadeldak met rode pannen. Centraal in de zuidelijke gevel zit de toegangsdeur met aan beide zijden vensters met luiken, al het schrijnwerk aan de voor- en achtergevel (incl. luiken) is opvallend grijs-wit geschilderd. Rechts naast de toegangsdeur wijzen de hoger geplaatste ramen op de aanwezigheid van een opkamer. De tuitgevel aan de straatzijde met schouderstukken, ingevlochten metselwerk en zandstenen omlijstingen zijn typerend voor de 18de eeuw. Opvallend zijn de verschillen in soorten en grootte van muurankers. Op enkele plekken zijn nog zandstenen elementen terug te zien rondom de vensteropeningen.

Haaks op de woning (noordoostelijk gelegen) ligt een aanpalend bakhuis. Ten zuidwesten van de hoevewoning staat een kleiner bijgebouw met poortopening en afdak.

Schuur in vakwerk

Het zuidelijke volume betreft een schuur in vakwerk van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak met rode pannen. De schuur werd in een latere fase uitgebreid naar de noordzijde wat zichtbaar wordt in het asymmetrisch zadeldak. De schuur bevat een zwart geschilderde plint en een zichtbare constructie in vakwerk. De schuur toont meerdere recentere ingrepen zoals de driehoekige ramen en de nieuwe bezetting van het vakwerk. Op het moment van inventarisatie (2023) is deze schuur voor zover bekend het enige gebouw met zichtbaar vakwerk in de gemeente Holsbeek.

Auteurs: Berbers, Joline
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Gemeente Holsbeek