De Schipvaarthoeve is gelegen langs de Schipvaartweg nummer 8, op circa 1200 meter ten noordoosten van de Grote Markt, net buiten de ring. In het woonhuis en in het nutsgebouw zijn grafische restanten te vinden.
De muurschilderingen werden naar verluidt geschilderd door een militair die hier op de hoeve van zijn verwondingen herstelde tijdens de Eerste Wereldoorlog.
De tekeningen in de schuur zijn van meer spontane aard en beelden af: Janneke Maan in profiel én in vooraanzicht, klaproos, vermoedelijk een vrouwenfiguur, de volledige figuur van een Zouaaf (te herkennen aan de tekening op zijn jas en zijn broek), het hoofd van een man met snor in profiel naar rechts, een hoofd in profiel naar links met lijstje: 'Slobs (overschoenen) 4, Towels 2, Pants (onderbroeken) 2, Socks 1', een hoofd in vooraanzicht, het hoofd van een vermoedelijk Canadese militair in vooraanzicht (te herkennen aan zijn hoofddeksel met deuk), '490426 Gunner Duncan Mc Donald 35th Light Battery R(oyal) G(arrison) A(rtillery) BEF France' (deze Duncan Mc Donald komt niet voor in de db van de doden van de CWGC, dus hij overleefde waarschijnlijk de oorlog), buste van een marinefusilier (te herkennen aan zijn hoofddekstel met pompon).
Sedert 1975 is de Schipvaarthoeve het praktijkbedrijf van het Vrij Technisch Instituut te Poperinge. De woning werd waarschijnlijk reeds in de tweede helft van de 18de eeuw opgetrokken als blekerij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de hoeve in handen van Emiel C. Lacour en Emma C. Delboo. Nabij de hoeve stonden Franse 75mm kanonnen voor luchtafweer, om het vliegveld bij het Sint-Janshof te beschermen. In februari 1915 werd Poperinge een Britse sector.
Boerenburgerhuis en nutsgebouw.
De boerenwoning is een dubbelhuis van 6 traveeën en 2 bouwlagen onder een gebogen zadeldak. Interieur: Leefkamer: deels behouden schoorsteenmantel met bepleisterd bovengedeelte voorzien van Corinthische pilasters van gemarmerd hout, en stookplaats versierd met Delftse (?) tegels; bucolische muurschilderingen rondom rond.
Schuur, stal en hopast ondergebracht in één gebouw van anderhalve bouwlaag onder schilddak, in verankerde baksteenbouw. Interieur: Onder dak tegen muur: tekeningen en opschriften, van links naar rechts onder meer: Janneke Maan in profiel èn in vooraanzicht, klaproos, vermoedelijk een vrouwenfiguur, de volledige figuur van een Zouaaf, het hoofd van een man met snor in profiel naar rechts, een hoofd in profiel naar links met lijstje: 'Slobs 4, Towels 2, Pants 2, Socks 1', een hoofd in vooraanzicht, het hoofd van een Canadese (?) militair in vooraanzicht, '490426 Gunner Duncan Mc Donald 35th Light Battery R(oyal) G(arrison) A(rtillery) BEF France', buste van een marinefusilier.
Bron: WOI Relict (931): Schilderij, tekeningen en opschriften Schipvaarthoeve (Poperinge - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Schipvaarthoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196239 (geraadpleegd op ).
De recente benaming 'Schipvaarthoeve' verwijst naar de Schipvaartweg. Voormalige herenhoeve, sinds 1975 proefbedrijf van de Poperingse Landbouwschool (Boeschepestraat nummer 44), gelegen ten zuidoosten van de Poperingevaart (Vleterbeek), en ten noordoosten van de nieuwe Oostlaan. De hoeve wordt door onder meer hopvelden omgeven.
Boerenburgerhuis en nutsgebouw, respectievelijk ten noordwesten en westen van een met gras begroeid erf deels afgezoomd met populieren aan de straatzijde; links en rechts, bakstenen hekpijlers gestut door middel van steunberen en bekroond met bol. Nieuwe beplantingen borderen het erf met recent gekasseid pad; achteruitgeplaatste hekpijlers (toekomstige wegverbreding).
Boerenwoning, type dubbelhuis, van zes traveeën en twee bouwlagen onder gebogen zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Volgens een vroegere bewoonster dateert het pand uit 1762. Verankerde baksteenbouw, witgekalkt op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructie licht verdiept in getoogde omlijsting; recentere lekdrempels van arduin. Houten kruiskozijnen met schuiframen; luiken op de begane grond. De kozijndeur met tweedelig bovenlicht is voorzien van diefijzers aan de binnenzijde; paneeldeur. Centrale bovenpenant: houten muurkapelletje met Heilig Hartbeeld uit de 19de eeuw. Houten gootlijst. Achtergevel op bakstenen sokkel met vier getoogde kelderopeningen. Houten kloosterkozijnen licht verdiept in getoogde omlijsting; kleine roedeverdeling deels behouden in de bovenvakken; oorspronkelijk beluikte benedenvakken, te zien aan de bewaarde luiken bij drie bovenvensters rechts. Benedenvensters: bovenvakken met diefijzers. Twee dichtgemetselde vensters links op de bovenverdieping. Verankerde zijgevels uitlopend op schoorsteen, en voorzien van aandak met muurvlechtingen.
Interieur. Langwerpige, driedelige kelder met bakstenen tongewelven en dito bevloering in visgraatverband. Leefkamer: deels behouden schoorsteenmantel met bepleisterd bovengedeelte voorzien van Corinthische pilasters van gemarmerd hout, en een stookplaats versierd met Delftse (?) tegels. De bucolische muurschilderingen werden naar verluidt tijdens de Eerste Wereldoorlog geschilderd door een herstellend soldaat. Zolder: schaargebint van zes traveeën, met korbelen en dubbel geschoorde nokstijl.
Links bevindt zich een laag 19de-eeuws aanbouwsel van heden twee brede traveeën onder mank zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Recentere muuropeningen, te zien aan onder meer de nieuwe erker ter hoogte van een voormalige deur volgens de behouden voetschraper.
Achtergevel: rechthoekige vensters met kozijnconstructie, onder meer twee houten kloosterkozijnen met roedeverdeling rechts. Rechts situeren zich recentere lage aanbouwsels.
Schuur, stal en hopast zijn ondergebracht in één gebouw van anderhalve bouwlaag onder schilddak (nokrichting parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met gek, uit het laatste kwart van de 19de eeuw (?).
Verankerde baksteenbouw. Getoogde muuropeningen, onder meer dichtgemetselde, op de begane grond. Rechthoekige laadvensters op de halve bouwlaag. Lage aanbouwsels tegen de achtergevel.
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Huys M. 1989: Schipvaarthoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/31209 (geraadpleegd op ).