Teksten van Brouwerswoning met brouwerij

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31377

Gedenkkapel O.L.V. van Vrede (Reningelst - WOI) ()

Kapelletje naast Reningelstplein nr. 6, schuin tegenover de kerk en Reninghelst Churchyard Extension.

Reningelst lag tijdens WOI achter het front maar bleef niet gespaard van het vijandelijke vuur. Vanaf het voorjaar van 1917 waren er bijna dagelijks beschietingen, vooral gericht op de nieuwe, grote spoorweg die aangelegd werd dwars door het centrum, in de weide net naast de kleine begraafplaats aan de kerk. Onder dat vuur bezweek onder meer de woning van de brouwer Six.

De brouwzalen bleven gespaard en dienden tijdens WOI als badinrichting. De mannen gingen naakt in een grote schuur vol met open brouwkuipen, waarin iedereen een heet bad kon nemen. Anderen verkozen een douche, onder een pijp waar gaten in gemaakt waren. Hun kleren werden gekookt onder druk van hete stoom. Na het bad lag schoon ondergoed klaar voor de mannen. Dit was echter geen afdoend middel tegen de luizen.

De nieuwe brouwerswoning in gele baksteen dateert uit de vroege jaren '20, en kreeg net naast de plek waar tijdens de oorlog de spoorlijn voorbijkwam een dankkapel, gewijd aan de meest typische beschermheilige uit die jaren, "Onze-Lieve-Vrouw van Vrede".

Aan de straat gelegen O.-L.-Vrouw kapel. Gebouwtje van 1 travee met een zadeldak en puntgevel uit gele bakstenen. Rechthoekige deuropening, verdiept in een spitsbogige geprofileerde nis. Gecementeerd boogveld met opschrift: "O.L. Vrouw van Vrede B.V.O."

  • AMEEUW J. 2003: Het leven achter het front 1914-1918, Archikrant, XIII.1 (januari-maart), 12-24.
  • CHIELENS P. s.d.: De POP.Route. Fietsen achter het front, Poperinge.

Bron: WOI Relict (898): Gedenkkapel O.L.V. van Vrede (Reningelst - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2003: Brouwerswoning met brouwerij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/376728 (geraadpleegd op ).


Brouwerswoning met brouweri ()

Schuin tegenover de kerk gelegen herenhuis met achterliggend voormalig brouwerij- en mouterijcomplex 'BROUWERIJ MOUTERIJ SINT-JORIS - BIJZONDER BRUIN BIER IN VATEN EN FLESSEN', zichtbaar aan het geschilderd opschrift op de mouteest. Familiebedrijf gesticht in de 18de eeuw en in werking tot april 1963, heden deels gebruikt als drankopslagplaats.

Brouwerswoning: dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee haakse mansardedaken (zie dakvenster), onder meer met rechts wolfseind (leien); twee dakkapellen onder plat dak. Gedateerd 'S.C. 1923' door middel van gevelstenen in de achtergevel. Eclectische architectuur met reminiscenties aan de Normandische bouwtrant, te zien aan het dakspant en de modillons van het dakvenster van de twee geaccentueerde traveeën links. Gele sierbaksteen met rood bakstenen banden. Arduinen sokkel. Rechthoekige kelderopeningen. Faiencetegelfries met rankwerk van hop en gerst op de penanten. Driezijdige loggia op de bovenverdieping links, geschraagd door middel van een arduinen console; faiencetegeltableaus op de arduinen borstwering. Hoekliseen rechts. Korfbogige muuropeningen. Dito deur met vierdelig bovenlicht. Recente nutsgebouwen onder lessenaarsdak tegen de achtergevel. De linker zijgevel toont twee gemarkeerde schoorsteentraveeën geritmeerd door blinde rondboogvensters. Links bevindt zich een aanleunende serre. Links van het huis is ook een aansluitende koermuur met een toegangshek, tussen hekpijlers met een arduinen bekroning en dito sokkel en schamppaaltjes.

Links van de toegang: afsluiting door middel van hekken boven een laag muurtje, gevat tussen bakstenen pijlers, waartussen zich een aan de straat gelegen Onze-Lieve-Vrouw kapelletje bevindt. Rechthoekig gebouwtje van één travee met een driezijdige sluiting onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, leien), uit circa 1920. Geel sierbakstenen parement. Puntgeveltje met aandaken waarop arduinen dekplaten liggen. Rechthoekige deuropening op arduinen neuten en dito latei, verdiept in een spitsbogige geprofileerde nis. Gecementeerd boogveld met het geschilderd opschrift: 'O.-L.-Vrouw van Vrede B.V.O.'. Het interieur bevat een houten spitstongewelf en een arduinen altaar.

Achterliggend 19de-eeuws brouwerij- en mouterijcomplex. De bakstenen gebouwen zijn in een gesloten opstelling geschikt rondom een met kasseien bedekte binnenkoer.

Ten zuiden: brouwerij van oorspronkelijk twee en sinds 1934 opgetrokken tot drie bouwlagen, onder een zadeldak. Hoge rechthoekige schoorsteen. Behouden installatie. Benedenverdieping: 1) machinekamer met compressor en dieselmotor; 2) bewaarkelder met tanks van 30 hl. Eerste verdieping: 1) brouwzaal: vuurhaard, onderzijde van de bier- (74 hl 40 l) en waterketel (60 hl 97 l), twee toerkuipen (42 hl 62 l) en een meelbak (28 hl); 2) koelzaal met koelbak (75 hl 18 l); 3) afkoelzaal met afkoeler; 4) gistingszaal met twee gistingsbakken. Tweede verdieping: 1) bier- en waterketel, 2) moutpletter, 3) graanzolder. Tegen de voorgevel van de brouwerij aanleunende 'tonnenwaskamer' onder een lessenaarsdak. Links aanleunende bewaarkelder voor tonnenbier van twee bouwlagen onder zadeldak.

Ten westen: mouteest van drie bouwlagen onder een plat dak met ronde schoorsteen. Gedateerd 'S.C. 1913' door middel van gevelstenen in de geveltop. Verankerde rode baksteenbouw. Rondboognisje met heiligenbeeld door middel van uitstekende donkergrijze bakstenen in de geveltop. Achterliggende en rechts aanleunende bieraftrekkerij.

Ten zuiden: voormalige paardenstal, heden opslagplaats en garage onder een pannen zadeldak met dakkapel (zadeldak) met trapgeveltje. Gedateerd 1807 onder metselaarsteken door middel van rode baksteen opgenomen in het metselverband in de linker zijgevel. Rode baksteen. Getoogde deur en koetspoort onder gele bakstenen strekken. Linker zijgevel van oudere gele en blauwgeglazuurde bakstenen; volgens de bewoners gaat het om hergebruikt materiaal afkomstig van het in 1793 afgebrande kasteel van Reningelst. Links aanleunende deels gedichte, getoogde poort (naar een achterliggende tuin) onder een gebroken driehoekig fronton.

Ten zuidwesten: nutsgebouw, oorspronkelijk deels gebruikt als suikermagazijn, onder een pannen lessenaarsdak. Verankerde rode baksteenbouw.


Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Huys M. 1989: Brouwerswoning met brouwerij [online], https://id.erfgoed.net/teksten/31377 (geraadpleegd op ).