erfgoedobject

Station Jesseren

bouwkundig element
ID
31955
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31955

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Station Jesseren
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig station van Jesseren, gebouwd circa 1900. Na het stoppen van de uitbating van de lijn, werd het station verkocht en ingericht als café. Alleenstaand breedhuis van het enkelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. De loketzaal bevond zich op de benedenverdieping, de woonst van de stationschef op de bovenverdieping. Geflankeerd door een lager gedeelte van drie traveeën en een bouwlaag links (wachtzaal en opslagplaats), en een lang, laag dienstgebouw rechts. Bakstenen gebouwen op een hardstenen plint. Gevels geritmeerd door lisenen; spaarvelden afgelijnd door een baksteenfries onder de dakrand. Rondboogvormige muuropeningen op de eerste bouwlaag, getoogde op de tweede; hardstenen lekdrempels. Recente muuropeningen in de aanbouw, rechts.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Station Jesseren [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31955 (Geraadpleegd op )