Teksten van Franse ossuaire met obelisk

Franse Ossuaire ()

De ‘ossuaire’ - in feite zou het gaan om vier massagraven - is gelegen tegen de westelijke flank van de Kemmelberg. Deze ligging houdt verband met de Slag om de Kemmelberg (voorjaar 1918), waarin vooral Franse troepen het moesten ontgelden en talrijke Franse lijken op het slagveld op en rond de heuvel achtergebleven waren. De Franse doden werden van de velden gehaald om in massagraven hun laatste rustplaats te krijgen. Deze massagraven werden later aangevuld met stoffelijke resten van Franse militairen uit andere slagvelden in Vlaanderen, die niet naar Frankrijk werden gerepatrieerd. Nu zouden er 5.294 militairen begraven liggen, waarvan er slechts 57 geïdentificeerd konden worden. Hun namen staan vermeld op de obelisk, centraal op de begraafplaats.

Kenmerken

Begraafplaats aangelegd op de helling van de Kemmelberg in een driehoekig park, omheind met een bakstenen muur met witte dekstenen. Het terrein is aangelegd in verschillende niveaus. Het tweeledige ijzeren toegangshekken wordt geflankeerd door twee lage witte zuilen, met koperen platen. Bij de toegang staat een betonnen kastje met register en bezoekersboek, evenals een informatiebord.

Centraal staat een obelisk geflankeerd door de Franse en Belgische vlag. De obelisk is opgetrokken uit witte natuursteen, met meervoudig geprofileerde sokkel en op de top een bronzen (Gallische) haan. Drie trapeziumvormige marmeren tekstplaten zijn ingewerkt in de wand van de piramide. Een vierde tekstplaat uit polyester hangt tegen de voorzijde. Voor de obelisk staan op de grond kleine gedenkplaten schuin opgesteld.

De tuin is geometrisch opgebouwd ten aanzien van het geplaveide middenpad en de centrale obelisk met twee treurwilgen, twee sparren en twee perken bedekt met dwergmispel, afgewisseld met partijen grijze steenslag. Achter de obelisk is een groenscherm met diverse soorten bomen, struiken en hagen aangelegd.

• CHIELENS P., DENDOOVEN D. & DECOODT H. 2006: De laatste getuige. Het oorlogslandschap van de Westhoek, Tielt.
  • S.N. 2006: De Slag om de Kemmelberg april – september 1918. Wandeltocht tussen Kemmel en Loker in het spoor van Franse soldaten, met waar gebeurde persoonlijke verhalen in een vernietigende oorlog”, Verhalen voor onderweg, gemeentebestuur Heuvelland.
  • VERBEKE R. 1998: De Franse gedenktekens op de Kemmelberg, Gidsenkroniek Westland, 4.

Bron: Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DW002405, Franse begraafplaatsen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Ossuaire Kemmelberg (Loker - WOI) ()

Op de top van de Kemmelberg staat de gedenkzuil 'Den Engel' geheten, zo'n 200m verder (en lager) tegen de westflank van de Kemmelberg ligt de Franse 'Ossuaire' met centraal de obelisk voor de niet-geïdentificeerde Franse militairen. Deze relicten liggen op circa 1250m ten zuidwesten van Kemmel en op circa 2500m ten oosten van Loker. Vanaf de 'Ossuaire' is een panoramisch zicht op de omgeving.

Historische achtergrond

De obelisk is geplaatst op 4 massagraven, die hier tussen 1920 en 1925 zijn aangelegd, en vermoedelijk nog later aangevuld zijn. Er zouden 5294 militairen begraven liggen, waarvan er slechts 57 geïdentificeerd konden worden. Het gedenkteken heeft tot doel de aanwezigheid en de zware verliezen van de Franse troepen in België gedurende de ganse oorlog te herdenken.

Beschrijving

Begraafplaats aangelegd op de helling van de Kemmelberg in een driehoekig park, omheind met een bakstenen muur en paaltjes. Het terrein is aangelegd in verschillende niveaus. De toegang wordt gevormd door een smeedijzeren hekken, geflankeerd door 2 witstenen zuilen, met 2 metalen platen, waarop meer informatie over het 'ossuarium' staat. Bij de toegang is eveneens een registerkastje aanwezig. De tuin is geometrisch opgebouwd met een afwisseling van struiken, bloemen en grasperken. Zowel de Franse als de Belgische vlag wapperen achter de obelisk, die centraal staat.

Centraal op het ossuarium staat een obelisk. Deze obelisk is opgetrokken uit witte natuursteen, met meervoudig geprofileerde sokkel en op de top een bronzen (Gallische) haan. Drie trapeziumvormige marmeren tekstplaten zijn ingewerkt in de wand van de piramide. Een vierde tekstplaat uit polyester hangt tegen de voorzijde. Voor de obelisk staan op de grond kleine gedenkplaten schuin opgesteld.

Op de voorkant: witte trapeziumvormige tekstplaat 'Dans ces ossuaires reposent les restes de 5294 Officiers Sous-Officiers et Soldats Français (inconnus) morts pour la Patrie sur le sol de la Belgique'; hieronder op de tekstplaat uit polyester: 'Cimetière national Français de Kemmel (Belgique). Dans cet ossuaire reposent les restes mortels de 5294 militaires Français tombés à Kemmel ou dans les environs au cours de la guerre 1914-1918. Seuls 57 de ces militaires ont été totalement ou partiellement identifiés. Ce sont:': de namen, alfabetisch gerangschikt.

Op de rechterkant: trapeziumvormige witte gedenkplaat 'Grandes unités: Détachement d'Armée de Belgique et 8me Armée (22-10-1914 . 22-5-1915) 36me Corps d'Armée: (22-5-1915 . 13-6-1917) 1re Armée (13-6-1917 - 13-12-1917) Commandement Supérieur du Nord: (23-12-1917 . 19-4-1918) Détachement d'Armée du Nord: (19-4-1918 . 2-7-1918) Armée Française de Belgique: (22-9-1918 . 11-11-1918)'.

Op de linkerkant: trapeziumvormige witte gedenkplaat 'Généraux Commandants en Chef: d'Urbal', 'Putz', 'Hély d'Oissel', 'Piarron de Mondésir', 'Balfourier', 'Nollet', 'Anthoine', 'de Mitry', 'de Boissoudy'.

Op de grond: grijsgranieten gedenkplaat: 'A la Mémoire du 30e régiment d'infanterie qui se sacrifia le 25 avril 1918 pour la défense du mont Kemmel', 'Passant souviens-toi et prie'; zwartglazen gedenkplaat 'Aux soldats français morts dans la défense commune de la liberté', 'Les questeurs du sénat de la République Française 6-10-1978'.

Hoogte 640 cm x breedte 235 cm x diepte 235 cm

• JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge.
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.

Bron: WOI Relict (143): Ossuaire Kemmelberg (Loker - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele

Frans oorlogsmonument ()

Frans oorlogsmonument op de top van de Kemmelberg. Betonnen obelisk op arduinen drieledige sokkel, waarop gelauwerde soldatenhelm en inscriptie FR in de top. Voorgeplaatst natuurstenen vrouwenbeeld, symbool van de overwinning, op sokkel gesigneerd: "L.S. Cordonnier Arch. D.P.L.G. à Lille. A. Masselot et ses fils Sculpteurs à Lille. Thomas Frères entr. ps. à Lille." Herinnering aan de slag van Kemmel van 25 april 1918, zie opschriften.

Op de zuidflank van de Kemmelberg, ommuurd Frans massagraf van 1926.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine