Gelegen op een hoogte langs de Kriekstraat, op ongeveer 500 meter ten zuidwesten van Godezonne Farm Cemetery, op ongeveer 1300 meter ten westen van de Vierstraat en op circa 1700 meter ten noorden van de kerk van Kemmel.
De 32ste Franse divisie raakte eind oktober – begin november 1914 betrokken bij hevige gevechten in de omgeving van Wijtschate en Sint-Elooi, met zware verliezen voor de divisie tot gevolg. De divisie bleef tot 8 januari 1915 in de sector tussen Sint-Elooi en de Vierstraat. Ze werd toen afgelost door de Britse 27ste infanteriedivisie en vertrok richting Frankrijk.
Na drie jaar front in Frankrijk arriveerde de 32ste divisie eind april 1918 opnieuw in de streek. Na de Slag bij de Kemmelberg werd de divisie tussen 4 en 16 mei 1918 ingezet ter verdediging van de 'Cheapside Line', een verdedigingsstelling ten noorden en noordoosten van Kemmel, die voor een deel de Kriekstraat volgde. In mei 1918 werd heel zwaar gevochten omwille van een strategische hoogte langs deze linie, die door de Fransen werd aangeduid met 'Piton 44'. Deze hoogte wisselde tijdens de gevechten herhaaldelijk van bezetter. De 32ste Franse divisie zou hierbij maar liefst 64 officieren en 2459 manschappen verloren hebben, met daarnaast nog eens 474 zieken, die geëvacueerd moesten worden wegens een besmettelijke griepvirus.
Het 3de bataljon van de 143ste 'Régiment d'Infanterie' nam het initiatief om een gedenkteken op te richten op de zogenaamde 'Piton 44'. Het gedenkteken werd ontworpen door de Ieperse architect August Taurel en werd opgetrokken door de Brusselse firma Verbeyst. Het werd ingehuldigd op 8 september 1919. De druiventros staat symbool voor de wijnstreek van Perpignan, de plaats van oorsprong van de 32ste divisie.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verwijderden de Duitsers de smeedijzeren ketting tussen de hoekpalen en de bronzen gedenkplaat, waarna het gedenkteken in verval geraakte. Op initiatief van de Ieperse oorlogsdeskundige A. Caenepeel werd een 'Amicale de la 32me Division' opgericht, die het gedenkteken liet restaureren, zodat het opnieuw ingehuldigd kon worden op 15 juli 1963. Er werd tevens een nieuwe bronzen gedenkplaat aangebracht, die ook de inzet van de 32ste divisie in 1940 tussen Charleroi en Duinkerken vermeldde.
Op het rechthoekige betonnen platform, afgezet met vier betonnen paaltjes met piramidale vorm, staat een zware meerdelige sokkel met bovenop een kleine obelisk. Volledig uitgevoerd in wit cement.
Op de voorkant van de obelisk een reliëf met druiventros aan een stok, uitgevoerd in wit marmer. Op de voorkant van de sokkel is een rechthoekige bronzen plaat bevestigd met hierop "Aux morts de la 32e division française, Wyschaete (sic) Kemmel 1914 1918, du canal de Charleroi à Dunkerque 1940".
H. 442 cm x Br. 363 cm x D. 563 cm
Uitvoering: Auguste Taurel et Fils, architectes, Ypres (gesigneerd); Verbeyst Fondeur, Bruxelles (gesigneerd)
Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2003: Oorlogsgedenkteken Franse 32ste divisie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195559 (geraadpleegd op ).
Frans oorlogsmonument. Arduinen obelisk met druiventros. Koperen gedenkplaat met opschrift: "Aux morts de la 32 division Française Wijtschate 1914 Kemmel 1918 du Canal de Charleroi à Dunkerque 1940".
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kantons Mesen - Wervik - Zonnebeke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Lion M. & Huys M. 1991: Oorlogsgedenkteken Franse 32ste divisie [online], https://id.erfgoed.net/teksten/32631 (geraadpleegd op ).