Schauboshoeve

Beschrijving

Zogenaamd "Schauboshoeve", achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen bereikbaar via een zandweg. Hoevegebouwen geschikt rondom een min of meer rechthoekig erf.

Ten zuiden, boerenhuis van één bouwlaag en zes (?) traveeën, onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), heden met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw maar waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel op gepikte plint. Rechthoekige vensters met verzorgd houtwerk gevat in houten omlijstingen met rolluikkast. Rechthoekige deur met neoclassicistisch getint houtwerk. Gevelaflijning door middel van een getrapte daklijst. Rechts aangebouwde lage stallen met lessenaarsdak. Links aangebouwd koetshuis: vroeger drie traveeën, thans twee met zadeldak (Vlaamse pannen). Twee brede poorten onder ijzeren I-latei. Tegenover de boerenwoning: gedeeltelijk gewitte bakstenen bedrijfsvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw; grotendeels tot stallen aangepaste dwarsschuur met centrale korfboogvormige doorrit, gedicht in de straatgevel. Ten westen alleenstaande aardappelkelder en een bakhuis van het samengestelde type. Afzonderlijke stallen aan de oostelijke erfzijde.

Auteurs: Verbeeck, Mieke