Teksten van Molen Het Stampkot

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36389

Stampkotmolen ()

Stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) met molenperron, opgericht in 1787.

Op 23 juli 1787 kreeg Francis De Doncker het octrooi van de Oostenrijkse keizer Jozef II voor de oprichting van een stenen oliewindmolen. Het domein van de familie De Doncker omvatte ook een hoeve aan de Lembergsesteenweg. In 1854 was de molen ingericht als koren- en oliewindmolen (met drie steenkoppels) en kon hij ook een dorsmachine aandrijven. In 1902 werd een stoommaalderij in de molen ingericht en in 1927 een mechanische maalderij. Vermoedelijk circa 1945 werd de molen ontdaan van het gevlucht en de draaibare kap. De romp werd nadien gedeeltelijk ingebouwd en omgevormd tot een deel van een woning.

Bepleisterde ronde bakstenen molenromp met een brede kuip, een steekboogvormige inrijpoort, een met baksteen omlijste rechthoekige gevelnis met heiligenbeeld boven de rechter druiplijst van de steekboogdeur en een steekboogvenster rechts met kleine roedeverdeling. Van het moleninterieur bleef niets bewaard.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 400-401.
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke; Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molen Het Stampkot [online], https://id.erfgoed.net/teksten/358046 (geraadpleegd op ).


Molen Het Stampkot ()

Stenen olie- en korenwindmolen van het type bergmolen met molenperron. Bepleisterde ronde bakstenen molenromp opgericht voor 1830, heden gedeeltelijk ingebouwd en omgevormd tot onderdeel van een bijgevoegde woning. In 1902 stoommaalderij, in 1927 mechanische maalderij. Vermoedelijk circa 1945 ontdaan van het gevlucht en de draaibare kap. Behouden steekboogvormige inrijpoort. Met baksteen omlijste rechthoekige gevelnis met heiligenbeeld boven de rechter druiplijst van de steekboogdeur. Steekboogvenster rechts met kleine roedeverdeling.

  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 400-401.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Molen Het Stampkot [online], https://id.erfgoed.net/teksten/36389 (geraadpleegd op ).