De twee rijhuizen zijn voorzien van een gelijkaardige voorgevelordonnantie, drie bouwlagen en drie traveeën onder een steil gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), wijzend op een oude kern en aangepast in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw. De bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels zijn opengewerkt met steekboogvensters op arduinen lekdrempels.
Het huis stond in 1559 vermeld als den Dobbelen Arend. Vermoedelijk behoorde het oorspronkelijk tot het aansluitende hoekhuis Den Aren. In de 18de eeuw droeg het de huisnaam De Seventien Landen. In 1775 veranderde Cornelis Dusart de houten gevel in een stenen. Deze 18de-eeuwse gevel met schouderboogdeur en steekboogvormige vensters (boven) is tot op heden bewaard. Het interieur werd verbouwd. De balk- en dakstructuur wijzen op de oude kern.
Of dit pand bij Den Aren of bij de ernaast gelegen Duve of Duyve hoorde is nog niet achterhaald. In 1559 wordt het vermeld als Vergulden of Spaanschen Kazak. In 1775 liet de eigenares, weduwe Cornelis Backx, de houten gevel vervangen door een stenen. Dit pand is in zijn huidige vorm de meest waardevolle woning van de rij.
De gevel van 1775 kreeg, vermoedelijk rond 1900, een typische houten winkelpui. In het interieur zit onder meer de middeleeuwse structuur, de houten spiltrap, een kamer (op de eerste verdieping) met vroeg 19de-eeuws behang en schouwmantel in empirestijl en stucplafonds met getrokken lijsten uit de 18de eeuw.
Dit eigendom bezit ook nog een oud achterhuis.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde; Brenders, Francis
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Eeman M. & Mondelaers L. & Kennes H. & Brenders F. 2015: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/167772 (geraadpleegd op ).
Twee rijhuizen met gelijkaardige voorgevelordonnantie, twee bouwlagen en drie traveeën onder steil gebogen zadeldak (Vlaamse pannen), wijzend op een oude kern, aangepast in de loop van de tweede helft van de 18de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels met steekboogvensters op arduinen lekdrempels.
Nummer 23. Voorheen zogenaamd "Gulden Casack", met voorgevel waarvoor bouwaanvraag van 1775. Verbouwde begane grond.
Nummer 24. Waarvoor vermoedelijk bouwaanvraag van 1775, heden met houten balkonleuning geschraagd door uitgewerkte ijzeren consoles en centrale schouderboogdeur in een sobere beschilderde Lodewijk XV-omlijsting. Aansluitend hoekhuis, zie Bruul nummer 1.
Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Eeman M. & Mondelaers L. & Kennes H. 1984: Stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/3718 (geraadpleegd op ).