erfgoedobject

Hoeve Wiertz

bouwkundig element
ID
37882
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37882

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Wiertz
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met kern uit de tweede helft van de 17de eeuw, zoals aangegeven door de muurankers met datering 1665, doch sterk aangepast in de 19de- en 20ste eeuw. Gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de zuidoostelijke straatvleugel. Aan de straat lag voorheen een poel.

Het oudste gedeelte is de L-vormige vleugel die de zuidoostelijke en zuidwestelijke zijde van het erf inneemt. Twee verdiepingen hoog gebouw voornamelijk opgetrokken uit silexblokken, met restauraties en wijzigingen van baksteen uit latere perioden. Verhoogde begane grond; kalkstenen keldervensters. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen. De rechtertravee van de vleugel aan straatzijde wordt ingenomen door de korfboogvormige inrijpoort, waarvan alleen de verankerde boog en een klein muurgedeelte erboven van baksteen is. De meeste muuropeningen zijn van baksteen (tweede helft 19de eeuw en 20ste eeuw).

De aansluitende haakse vleugel is eveneens voorzien van gewijzigde muuropeningen. Muurankers die de datering 180[.] vormen.

De stallen en dwarscchuur, ondergebracht in de noordwestelijke vleugel achteraan het erf, dateren uit eind 19de-, begin 20ste eeuw.

Aan de noordoostelijke zijde werd een nieuw woonhuis tegen de bestaande gebouwen aangebouwd.

  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve Wiertz [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37882 (Geraadpleegd op )