Hoeve Vranken

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Voeren
Deelgemeente Sint-Martens-Voeren
Straat De Plank
Locatie De Plank 46-48, Voeren (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Voeren (adrescontroles: 12-07-2007 - 12-07-2007).
  • Inventarisatie Voeren (geografische inventarisatie: 01-01-1992 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve Vranken

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Belangrijke, gesloten hoeve, thans als dusdanig niet meer in bedrijf. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via de inrijpoort, links. Een recente restauratie heeft vooral het uitzicht der dienstgebouwen gewijzigd.

Boerenburgerhuis aan straatzijde. Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder wolvedak (twee dakkapellen), met laat-classicistische ordonnantie uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch oudere 18de-eeuwse kern (volume, dakvorm). Bakstenen gebouw met witgekalkte voorgevel op een gepikte plint; verhoogde begane grond; kalkstenen keldergaten. Rechthoekige vensters in vlakke, kalkstenen omlijsting, op de benedenverdieping voorheen beluikt. Rechthoekige deur in een fraai geprofileerde, kalkstenen omlijsting.

De inrijpoort was voorheen een overluifelde, bakstenen korfboogpoort; op de behouden sluitsteen de datering IHS/ III (Jean Joseph Jonas) 1792.

Van de dienstgebouwen schijnt alleen het volume en de zijgevel aan straatzijde van de zuidelijk gelegen stalvleugel in zijn oorspronkelijke vorm behouden: bakstenen gebouw onder zadeldak (voorheen Vlaamse, thans mechanische pannen), op een gevelsteen in de zijgevel gedateerd P.J.S./ 1891 (Pierre Joseph Stassen, gehuwd met Delacroix, zie hoeve Duysens). In dezelfde gevel, twee originele, rechthoekige vensters in hardstenen omlijsting met lekdrempels en een halfrond bakstenen zoldervenster. Volledig recente gebouwen achteraan het erf.

  • Heemkring Voeren en Omstreken, Architectuur in Voeren en Omstreken. 1794-1914, Voeren, 1989, pagina 5.
  • CRANSHOF V., onuitgegeven nota's.
  • NIJSSEN J., Manuscript Voerense percelen, 1992.

Bron: Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1992

Relaties

maakt deel uit van De Planck

De Plank (Voeren)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.