Goed ten Heede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Heede

Beschrijving

Zogenaamd naar de familie Van den Heede, oudste eigenaar in de 15de eeuw. Belangrijke heerlijkheid afhankelijk van het leenhof van de graaf van Wakken, in 1539 verkocht aan de heer van Zulte. Volgens een kaart van 1629 een omgrachte hoeve met dezelfde inplanting van gebouwen, omringd door weiden en bossen. Ten noorden van de dreef ingeplante hoeve met losse bestanddelen met woonhuis ten noorden, paardenstallen ten oosten en tot woning omgevormde vroegere schuur ten zuiden op een met gras begroeid erf; bakhuis ten westen bij de straat.

Gerenoveerd woonhuis (nummer 48) van acht traveeën onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat); binnenin met 1783 gedateerde balk. Verankerde gewitte gevels op gepikte plint. Rechthoekige vensters met nieuw houtwerk en duimen. Getoogde deuren, toegevoegd in derde travee evenals het tuitvormig dakvenster bij recente verbouwingen. Rechter dakvenster vermoedelijk uit begin 20ste eeuw. Aangepast interieur.

Ten oosten, gewitte paardenstallen onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat) met dito dakvenster (uit de eerste helft van de 20ste eeuw) en erfgevel met afgeschuinde steunberen.

Ten zuiden, vroegere schuur, heden woonhuis (nummer 44) met gewitte gevels op gepikte plint, geritmeerd door afgeschuinde steunberen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat); zijaandaken met vlechtingen: in rechter zijpuntgevel, nieuwe muurankers 1764. Erfgevel met dito dakvenster, rechthoekige vensters en korfboogdeuren.

Ten westen bij de dreef, gewit bakhuis van het samengestelde type, onder zadeldaken (pannen, nok parallel aan de straat) tussen zijaandaken met vlechtingen, uit de 18de eeuw.

• Rijksarchief Gent, Raad van Vlaanderen, nummer 10.367.
  • GOEMINNE L. 1980: Het dorpscentrum van Zulte in 1629, in Bijdragen tot de geschiedenis en de folklore van Zulte, 81-83.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen