erfgoedobject

Hof te Rensberg of Hof te Put

bouwkundig element
ID
39139
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39139

Juridische gevolgen

Beschrijving

Mooi op een hoogte gelegen hoeve, van het semi-gesloten type, doch overblijfsel van een ouder en ruimer complex waarvan een gedeelte, onder meer de woning, door brand werd vernietigd; een gedeelte der schuur werd toen (begin 19de eeuw?) tot woning verbouwd.

Bakstenen vleugel met geel geschilderde gevel, afgedekt met een zadeldak (pannen) met wolfseinden, vermoedelijk uit de 18de eeuw; in de zijgevels, schuurpoorten met houten latei op stijlen van natuurstenen negblokken.

In de langsgevel, beluikte rechthoekige vensters met lateien en lekdrempels van arduin en rechthoekige deuromlijstingen eveneens van arduin.

Haaks erop, lagere en recentere hoeve-aanhorigheden, zonder noemenswaardigheid. Aan de achterzijde van het erf, een haaks gebouw dat een verbouwde poortvleugel van het vroeger complex is; onder een afdak rest een gedichte rondboog met jaartal 1769 op de sluitsteen en opschrift "anno 1674" op de imposten van een vroegere poortomlijsting; in de achtergevel, een gedichte poort naar het model van de schuurpoort.


Bron     : De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2N, Gent.
Auteurs :  De Maegd, Christiane, Van Aerschot, Suzanne
Datum  : 1975


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hof te Rensberg of Hof te Put [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/39139 (Geraadpleegd op 18-06-2021)