Schandpaal ()

De 18de-eeuwse, hardstenen schandpaal werd herontdekt in 1904 bij graafwerken voor de verbreding van de Dorpsstraat, vlak bij de kerk. Aanvankelijk heropgericht in de tuin van de naastliggende en inmiddels gesloopte woning prijkt hij sinds 1971 ter hoogte van de kerk. De vierkante schacht (2,2 x 0,3 meter) met afgeronde hoeken en gelijkaardige, geprofileerde sokkel bevat bovenaan het wapen van de familie Steelant, heren van Berg, Lelle en Nederokkerzeel.


Bron: Beschermingsdossier DB002301
Auteurs:  Paesmans, Greta
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schandpaal [online], https://id.erfgoed.net/teksten/189897 (geraadpleegd op ).


Schandpaal ()

Schand(?)paal uit de 18de eeuw ingeplant ten noorden van de kerk, op het vroegere kerkhof, waarvan de zandstenen omheiningsmuur gedeeltelijk bewaard is. Vierkante schacht van arduin met afgeschuinde hoeken en een gelijkaardige sokkel met profilering; bovenaan, wapenschild (van Steelant). Aan de voet van de paal, een steenfragment in hoogreliƫf.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schandpaal [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39859 (geraadpleegd op ).