Neotraditioneel ensemble van burgerhuizen, in de tweede helft van de jaren 1930 opgetrokken uit lokale zandsteen; nummer 24 is door middel van een gevelsteen in de top 1939 gedateerd; hetzelfde jaar werden de nummers 13 en 24 op het kadaster geregistreerd als 'gehele herbouwing'; het nummer 12 werd al ingetekend in 1936, tegelijk met het aanpalende nummer 11.
De nummers 12-13 vormen een geheel van twee woningen, min of meer uitgewerkt in elkaars spiegelbeeld, elk drie traveeën en twee bouwlagen onder doorlopend, pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat; elke woning bestaat uit de combinatie van een lijstgevel voor het deurrisaliet en een trapgevel voor de twee venstertraveeën; hoewel nummer 12 echte kruiskozijnen bevat refereert in nummer 13 enkel het schrijnwerk aan een kruiskozijn; de decoratief uitgewerkte boogvelden worden bekroond door een omlopende en doorgetrokken waterlijst; ook de lekdrempels zijn doorgetrokken tot waterlijst; het nummer 24 op de Parklaan is lager en iets eenvoudiger uitgewerkt doch sluit qua algemene vormgeving hierbij aan.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2014: Ensemble van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/158437 (geraadpleegd op ).
Nummers 11, 12, 13 en Parklaan 24 zandsteenbouw.
Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Ensemble van burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40888 (geraadpleegd op ).