Teksten van Rijhuis met traditionele kern

Rijhuis met traditionele kern ()

Rijhuis van drie traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). Het gebouw met traditionele kern klimt op tot de tweede helft van de 16de of de eerste helft van de 17de eeuw, en werd aangepast in de loop van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, mogelijk in bak- en zandsteenbouw, de eerste en tweede verdieping verankerd door smeedijzeren muurankers. Registers van aangepaste, rechthoekige vensters - vroegere gekoppelde kruiskozijnen met kwartholle negblokken - op doorgetrokken lekdrempels; laaddeur in de middenas van de topgeleding. Verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Breedhuis van drie traveeën en vier bouwlagen met zadeldak (mechanische pannen). Gekoppelde rechthoekige vensters met doorlopende lekdrempels en kwartholle neggen, laten samen met deur in de bovenste bouwlaag een oudere kern vermoeden (tweede helft 16de eeuw of eerste helft 17de eeuw), aangepast in de loop van de 19de eeuw met nieuwe pui, bepleistering en vermoedelijk ook voorzien van een nieuw dak (voormalig diephuis?).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek