Den Peerboom ()

Diephuis in laat-barokstijl genaamd "den Peerboom", op de hoek van Hoogstraat en Stoofstraat, heropgebouwd als gildehuis van de Timmerlieden in 1704. Dit ambacht had het pand, toen voorzien van houten gevels, in 1612 aangekocht om het als "camer" te gebruiken. Zoals het jaartal op de voorgevel aanduidt, lieten de timmerlieden het pand In 1704 volledig heropbouwen. In 1735 kwamen de schrijnwerkers hen hier vervoegen. Beide ambachten namen in 1756 hun intrek in het huis "Rodenborch" aan de Grote Markt.

Markant hoekhuis van vier bij vier traveeën en drie bouwlagen, onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de Hoogstraat, leien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een pui uit blauwe hardsteen, onderscheidt zich door een sterke skeletstructuur gevormd door waterlijsten en lisenen, laatstgenoemde met kwarthol geprofileerde dagkanten. De symmetrische pui met hardstenen pijlers, in 1971 opengebroken voor een winkelpui, is in 2005 gereconstrueerd. De rechthoekige inkomdeuren met geprofileerd beloop in de uiterste traveeën, worden bekroond door een getoogd bovenlicht onder een gebogen waterlijst op gestrekte uiteinden, opgevangen door stafwerkconsoles en voluten. De bovenbouw is opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters, vanaf driezijdige, door casementen ingediepte borstweringen, waarop geprofileerde lekdrempels. Op de eerste verdieping zijn de casementen gevuld met beschilderde, gebeeldhouwde reliëfs in barokstijl, die scènes verbeelden uit het leven van de Heilige Jozef patroon van de timmerlieden, geflankeerd door lelies. Het betreft van links naar rechts de het Huwelijk van Maria en Jozef, de Vlucht naar Egypte, de Heilige Familie, en Sint-Jozef en Jezus als Timmerlieden. Zij worden toegeschreven aan de beeldhouwer Cornelis Struyf en zijn te dateren in 1731. De middenas wordt bekroond door een dakvenster met vleugelstukken, oren, guirlandes en siervazen, onder een gekornist, driehoekig pseudo-fronton; rondboogvenster in een geriemde omlijsting met imposten en balkgat in een loofwerkmedaillon. Het dakvenster doorbreekt het hoofdgestel, waarvan de fries met casementen in de middenas het jaartal “M.D.C.C.I V” draagt, afgewerkt door een gelede waterlijst en een gekorniste, geprofileerde, houten kroonlijst op trigliefconsoles met schelp. Bepleisterde en beschilderde zijgevel verankerd door smeedijzeren muurankers en afgewerkt met een geprofileerde kroonlijst, in de 19de eeuw volgens een getrapte ordonnantie ingedeeld door blindnissen en vensters met lekdrempel. Achtergevel: bepleisterde en beschilderde puntgevel.

• Stadsarchief Antwerpen, foto GP#54.

Auteurs:  Braeken, Jo

Huis den Peerboom ()

Heden woon- en winkelhuis, in de 17de eeuw zogenaamd "den Peerboom". In 1612 werd dit pand, toen voorzien van houten gevels, aangekocht door het ambacht van de timmerlieden, dat het als "camer" gebruikte. In 1704 hebben de timmerlieden het huis volledig heropgebouwd, zoals het jaartal op de voorgevel het aanduidt. In 1735 kwamen de schrijnwerkers hen hier vervoegen. Beide ambachten namen in 1756 hun intrek in het huis "Rodenborch" aan de Grote Markt nummer 40.

Zeer belangrijk hoekhuis met vier traveeën en drie bouwlagen, afgedekt met een schilddak (leien en kunstleien, nok loodrecht op de Hoogstraat), gebouwd in laatbarokstijl en 1704 gedateerd onder de dakkapel (MDCCIV).

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met sterke skeletstructuur gevormd door horizontale en verticale banden, laatstgenoemde met kwarthol geprofileerde dagkanten. Rechthoekige vensters in elke geleding, voorzien van een driekantige, geprofileerde lekdrempel waaronder de borstwering uitgewerkt is met spiegels; op de bel-etage zijn laatstgenoemde opgevuld met gesculpteerde gehistoriseerde taferelen uit het leven van de Heilige Jozef en de Heilige Familie, geflankeerd door gestileerde lelies. Middelste travee verhoogd in fraai dakvenster met vleugelstukken, laatstgenoemde afgelijnd met guirlandes en bekroond door siervazen. Rondboogvenster in geprofileerde omlijsting met imposten; geprofileerde en gekorniste onderdorpel die overloopt in de daklijst; balkgat omlijst door decoratief loofwerk. Ten slotte bekroond door gekorniste gebroken waterlijst. Gevelbeëindiging door middel van gekorniste kroonlijst op platte, gegroefde consoles met schelpmotief waartussen panelen werden uitgewerkt.

Benedenverdieping tot voor kort (1971) in zijn oorspronkelijke staat bewaard. Jammerlijk verbouwd: arduinen penanten verwijderd en vervangen door storend aluminium winkelraam. Van de oorspronkelijke deuren links en rechts in de voorgevel bleef nog de geprofileerde rechthoekige deuromlijsting rechts over. De segmentboogvormige bovenlichten met fraaie omlijsting en gekorniste druiplijsten zitten hopelijk verborgen achter een beschot van plastiek boven vitrine en deur. Zijgevel, richting Stoofstraat, eveneens van vier traveeën. Muurankers. Rechthoekige vensters met lekdrempels, voornamelijk blind. Laatste twee traveeën liggen op een lager niveau.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek