Burgerhuis ()

Eind 18de- begin 19de-eeuws pand dat voorheen een laatclassicistisch uitzicht vertoonde met typerende penantengevel en opwaarts verkleinende ordonnantie. In 1871 werd het voorzien van een centraal bel-etagebalkon en in 1979-1980 op de pui na aangepast tot zijn huidig voorkomen. Begane grond heden in vier traveeën volledig opengewerkt: vóór de recente bepleistering nog zichtbare zandstenen parement en lisenenritmering, onder de geprononceerde puilijst die links doorloopt boven de één travee brede geïncorporeerde begane grond van nummer 28, met rondboogpoort voorzien van diamantkopsluitsteen.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 21059 (1871).
  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, archief Monumenten en Landschappen: Diestsestraat nummer 26.

Auteurs:  Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Rijhuis ()