Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4320

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Neoclassicistisch burgerhuis volgens de bouwaanvraag uit 1848 opgetrokken in opdracht van ‘commissionaire’ R. Jacques Genicot. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden.

De oorspronkelijk bepleisterde en beschilderde lijstgevel met een geblokte begane grond, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Bij het decaperen van het baksteenmetselwerk van de bovenbouw, ging het stucdecor verloren. Geleed door de geprofileerde puilijst, legt de compositie de klemtoon op de rechter travee. Deze wordt gemarkeerd door het rechthoekige inkomportaal, gevat in een hardstenen omlijsting met geprofileerde dagkanten, tussen pilasters met ingediept basement en schacht, dat wordt bekroond door een gestrekte waterlijst met tandlijst op voluutconsoles en een casement. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters, op de bovenverdiepingen oorspronkelijk gevat in geriemde omlijstingen. De deurvensters van de bel-etage zijn verbonden door een borstwering vanaf de puilijst; de individuele lekdrempels van de tweede verdieping rusten op voluutconsoles. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Latere inrijpoort in de voorlaatste travee. Gietijzeren voetschrapers.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1848#195 en 1848#212.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203777 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Neoclassicistisch enkelhuis van vier traveeën en drie verdiepingen (zadeldak), uit het derde kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op hoge plint. Imitatievoegen op de begane grond die duidelijk afgescheiden is van de bovenbouw door de uitspringende puilijst.

Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping gevat in een verweerde omlijsting van stucwerk: bijkomende lekdrempels op consooltjes op de derde verdieping Rechthoekige poortomlijsting met geprofileerd beloop onder een met casement versierde latei; pilasters met ingediepte schachten op neuten; bekroond met een brede gekorniste waterlijst op gecanneleerde consoles; houten deur met uitgewerkte makelaar en tussendorpel. Bijkomende garagepoort als latere verbouwing van een venster.

Klassiek entablement als gevelbeëindiging: gelede architraaf, vlakke fries, kroonlijst met tandlijst op klossen gealterneerd met caissons.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4320 (geraadpleegd op ).