Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4378

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl met voorgevel aan de Minderbroedersrui en achtergevel aan de Grote Goddaard, volgens de bouwaanvraag uit 1869 opgetrokken in opdracht van de handelaar Henry M.F. Aerts. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel aan de Minderbroedersrui, rust op een vijfledige, klassieke houten winkelpui met middenportaal, gegroefde Ionische pilasters en een entablement, op een plint uit blauwe hardsteen; het gevelontwerp wijkt af door geblokte hoekpilasters en gietijzeren colonnetten als indeling. Geritmeerd door kolossale pilasters, beantwoordt de bovenbouw aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van rechthoekige vensters. Deze zijn gevat in oplopende spaarvelden, met een guirlandepaneel op de borstwering, en bovenaan afgewerkt middels geriemd lijstwerk op doorgetrokken imposten. Gietijzeren parapetten accentueren de eerste verdieping, sluitstenen, lekdrempels en onderdorpels de topgeleding. Een klassiek hoofdgestel met gegroefde fries en houten kroonlijst op tandlijst en gekoppelde acanthusconsoles vormt de gevelbeëindiging. Achtergevel: eenvoudige bepleisterde lijstgevel met dubbelhuisopstand, rechthoekige vensters op lekdrempels en een vlak omlijste vleugeldeur met fraai getraceerd bovenlicht.

  • Stadsdarchief Antwerpen, bouwdossier 1869#547.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204028 (geraadpleegd op ).


Winkelhuis ()

Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Bepleisterde lijstgevel in neoclassicistische stijl uit het vierde kwart van de 19de eeuw, op smalle geprofileerde plint. Pui - met vijf traveeën - met centrale ingangsdeur tussen gekoppelde rechthoekige vensters op doorlopende lekdrempels; de smalle penanten zijn opgevat als gegroefde pilasters met Ionisch kapiteel. Bovenverdieping geritmeerd door kolossale pilasters die bovenaan verbonden zijn door middel van gelede kordons; verdiepte venstertravee, verrijkt met een guirlande-stucversiering op de borstwering tussen beide rechthoekige muuropeningen; bijkomende gietijzeren leuning op de bel-etage en decoratieve sleutel op de derde bouwlaag uitstekende kroonlijst: tand- en kordonlijsten tussen gekoppelde en uitgewerkte modillons. De begane grond werd onlangs opgeschillderd. Achtergevel aan Grote Goddaert: eenvoudige gecementeerde lijstgevel uit de 19de eeuw met dubbelhuisopstand: rechthoekige vensters met lekdrempels, op de eerste verdieping voorzien van rolluikkasten. Vleugeldeur in vlakke omlijsting met leuk getraceerd bovenlicht.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Winkelhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4378 (geraadpleegd op ).