Pittoresk café in eclectische stijl op de hoek van Oude Koornmarkt en Quinten Matsijsdoorgang (Handschoenmarkt), gebouwd in opdracht van de heer Ed. Van Eyndhoven, naar een ontwerp door de architect Hendrik Krekel uit 1895.
Hendrik Krekel was in Antwerpen als architect actief van de late jaren 1870 tot de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder productief realiseerde hij een 150-tal bouwprojecten van één of meerdere nieuwbouwwoningen, verspreid over de binnenstad en de 19de-eeuwse gordel, met een grote concentratie in de wijk Zuid. Het conventionele neoclassicisme dat hij daarbij doorgaans beoefende, wisselde hij af met ontwerpen in neo-Vlaamserenaissance-stijl. In de nieuw aangelegde Nationalestraat realiseerde hij tussen 1880 en 1898 in totaal een vijftiental bouwprojecten, waaronder markante hoekhuizen als “Nationale Leeuw” en "In den Zoeten Inval".
Het hoekhuis is ingeplant op een perceel van bescheiden oppervlakte, en omvat in totaal acht traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansarde (kunstleien). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met afgeschuinde pui, wordt nagenoeg over de volledige oppervlakte gemarkeerd door de overkragende bovenbouw. Apart behandeld, onderscheidt de portaaltravee met trappenhuis links daarvan, zich door een parement in baksteenbouw. De bovenbouw is opgevat als een oplopende, houten erkerpartij op voluutconsoles en een gietijzeren hoekzuil, die in getrapte ordonnantie doorloopt over de drie gevelzijden. Daarvan is het hoekrisaliet hoger opgetrokken tot een lantaarntoren, waarvan de blinde topgeleding met klassiek hoofdgestel wordt bekroond door een vierzijdige spits en een octogonale lantaarn, oorspronkelijk afgewerkt met een peerspits. Verder bestaat de erkerpartij uit horizontaal registers van rechthoekige en rondboogvensters geleed door entablementen en lijstwerk, waarbij de borstweringen en friezen bewerkt zijn met casementen. In de laatste twee traveeën is de erkerpartij slechts één bouwlaag hoog, afgeschuind en bekroond door een gietijzeren balkonborstwering, vóór het rondboogtweelicht van de tweede verdieping. De drieledige, houten winkelpui met hoekportaal (aangepast), van het klassieke type met bewerkte pilasters en een entablement, rust op een geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.
De apart behandelde portaaltravee, waarin het trappenhuis zich aftekent, is opgetrokken uit rood beschilderd baksteenmetselwerk in kruisverband met knipvoegen, doorspekt en geleed door wit beschilderde platte banden en geprofileerde waterlijsten. Ook hier is de bovenbouw uitgewerkt als een oplopende erkerpartij op voluutconsoles, driezijdig, geopend door rondboogvenstertjes met waterlijst, en beëindigd door een klassiek hoofdgestel. Gevelsteen met inscriptie: "DIT IS IN HET TORENTJE" boven het rechthoekige portaal; afgeronde hoekpartij met afdak, op een gebuikte console met een acanthusfries en knorrendecor. Bewaarde houten inkomdeur, vensterschrijnwerk en gietijzeren voetschraper.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Dit is in het Torentje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298341 (geraadpleegd op ).
Markant hoekhuis aan Quinten Matsijsdoorgang, respectievelijk vier en drie traveeën breed met drie bouwlagen onder mansardedak (kunstleien) met dakkapel en oculus. Bouwtoelating van 1895 naar ontwerp van architect Hendrik Krekel voor heer Ed. Van Eyndhoven.
Geordonneerde lijstgevel: op de begane grond met winkelpuien, afgeschermd door een brede gekorniste puilijst op bewerkte consoles: uitkragende bovenbouw opgevat als een grote witgeschilderde houten loggia - de eerste travee niet inbegrepen - met rechthoekige respectievelijk rondboogvormige vensters op doorlopende lekdrempels; blind langs de noordzijde.
Paneelwerk versiert de borstweringen, tenzij op de derde verdieping, westzijde, waar een uitsparing in de loggia plaats maakte voor een terrasje met ijzeren leuning. De afgeschuinde hoek is deels handig uitgewerkt als vierkante toren bekroond met veelzijdige lantaarn waarvan de peervormige spits heden verdwenen is.
Apart behandelde ingangstravee in baksteenmetselwerk versierd met witte banden en smalle rondboogvenstertjes die de achterliggende trappenhal verraden; rechthoekige deur met uitspringende druiplijst op consoles waarboven plaat met opschrift "Dit is in het Torentje".
Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Dit is in het Torentje [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4424 (geraadpleegd op ).