Teksten van Twee gekoppelde laatclassicistische winkelhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4455

Twee gekoppelde laatclassicistische winkelhuizen ()

Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen met een geknikt, laatclassicistische gevelfront dat de rooilijn van het straattracé volgt. Van de gevel van het rechter pand, opgetrokken in opdracht van J.F. Menders, is het bouwdossier uit 1809 teruggevonden. Deze van het linker pand kwam vermoedelijk gelijktijdig tot stand. De dakstructuur van beide panden wijst op een oudere, vermoedelijk traditionele kern, die minstens opklimt tot de 17de eeuw. Jan Van Den Spapen liet in 1920-1921 de begane grond verbouwen tot de huidige winkelpuien door de bouwkundige Vital Ceulemans.

Rijwoningen van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevels beantwoorden aan een uniform compositieschema, in verkleinende ordonnantie. Geleed door de puilijst, onderscheidt de bel-etage zich door een register van rondboogvensters met geprofileerde booglijsten op doorgetrokken imposten, voorzien van smeedijzeren borstweringen met een diagonaal patroon. De vijf penanten zijn bewerkt met een casement, waarin een ruitvormig paneel. Op de tweede verdieping, een register van haast vierkante vensters in vlakke omlijstingen met schelpsleutels en festoenen, op individuele lekdrempels en onderdorpels met consooltjes. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, in de fries vlak omlijste, liggende oculi in spitse ellipsvorm, en een houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging. In de pui is ter hoogte van de middenas van het rechter pand de aanzet van het vroegere inkomrisaliet bewaard. Volgens het gevelontwerp werd de rechthoekige deur geflankeerd door twee rechthoekige vensters met lekdrempel en de plint.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 838#239, 1920#9940 en 1921#12036.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2018: Twee gekoppelde laatclassicistische winkelhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298525 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Brede bepleisterde en beschilderde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen in laatclassicistische stijl (overgang directoire-empire); deels als schermgevel opgetrokken voor twee diephuizen onder schild- of afgewolfd zadeldak (mechanische pannen), wat op oudere kern duidt. Voor het noordelijke pand is een bouwtoelating van 1809 in opdracht van J.F. Menders. Gebroken gevellijn; volgt het straattracé.

Bel-étage geritmeerd door rondboogvensters; de geprofileerde archivolten zijn onderling over de penanten heen verbonden met gelede kordons; verdiepte penanten met ruitvormig paneelwerk. Derde verdieping met rechthoekige vensters in omlijsting van platte banden; onder de lekdrempel een paneel op kleine bewerkte consooltjes. Vrijwel alle blinde, ellipsvormige oculi in de fries.

Onder de puilijst - vlak en met lichte verkropping in de vijfde travee, waarschijnlijk de voormalige deurtravee - totaal verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 838#239

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Twee gekoppelde laatclassicistische winkelhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4455 (geraadpleegd op ).