Teksten van Burgerhuis in Louis-Philippestijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4565

Burgerhuis in Louis-Philippestijl ()

Burgerhuis in Louis-Philippestijl gebouwd in opdracht van Charles Van Grimbergen, naar een ontwerp door de architect Lievin Van Opstal uit 1857.

Het hotel Van Grimbergen behoort tot het relatief vroege oeuvre van Lievin Van Opstal, die actief was van midden jaren 1840 tot kort voor 1900. Op het hoogtepunt van zijn succesvolle loopbaan realiseerde de architect alleen al in de jaren 1870 meer dan honderd woningen in Antwerpen, gaande van klassieke burgerhuizen tot de meest prestigieuze herenwoningen voor het patriciaat, met een grote concentratie op de verkavelde voormalige krijgsgronden van de Leien en rond het Stadspark. Vanaf 1880 liep zijn praktijk samen met die van zijn zoon en opvolger Edouard Van Opstal.

Rijwoning met enkelhuisopstand van drie traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder een schilddak (nok loodrecht op de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een hoge, geprofileerde plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema. De begane grond is geblokt, de bovenbouw wordt per register gemarkeerde door hoekpilasters. De compositie legt de klemtoon op de middenas, op de bel-etage geaccentueerd door een gebogen waterlijst met gestrekte uiteinden en topstuk, en een balkon met balustrade, beide op bewerkte voluutconsoles. Op de begane grond flankeren rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten en doorgetrokken lekdrempels boven souterrainopeningen, de rondbogige koetspoort in een geprofileerde hardstenen omlijsting. De bel-etage onderscheidt zich door rondboogvensters en een doorgetrokken balustrade, de zijvensters in een vlakke omlijsting met oren, het middenvenster verder gemarkeerd door pilasters, een voluutsleutel en spiraalranken. Op de lagere tweede verdieping, rechthoekige vensters in een vlakke omlijsting met oren en in de zijtraveeën balustrades. Een klassiek hoofdgestel met een houten kroonlijst en tandlijst, gekornist op bewerkte voluutconsoles vormt de gevelbeëindiging. De houten vleugeldeur met paneelwerk, geringde leeuwenkoppen en een radiale ijzeren waaier, het vensterschrijnwerk, de smeedijzeren souterraintralies en de gietijzeren voetschraper zijn bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1857#490.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298653 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in Louis-Philippestijl ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie verdiepingen waarvoor bouwtoelating van 1857 naar ontwerp van architect Van Opstal. Bepleisterde lijstgevel en geprofileerde arduinen plint. Pui verlevendigd met panelen.

Bovenbouw afgelijnd door pilasters met ingediepte schachten en gemarkeerd door puilijst met sterke verkropping voor middenbalkon met tandlijst op consoles; deurvenster gemarkeerd door decoratieve, sterk vooruitspringende, gekorniste en gebogen waterlijst waarvan de gestrekte uiteinden rusten op consooltjes. Rondboogvormige vensters op de hoofdverdieping, verder rechthoekige vensters, alle in geprofileerde omlijsting. Borstweringen met balustrades en postamenten.

Gekorniste kroonlijst met tandlijst en modillons. Vleugeldeur in rondboogomlijsting met geprofileerd beloop; sierlijke waaier.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1857#490.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in Louis-Philippestijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4565 (geraadpleegd op ).