Teksten van Winkelhuis in neoclassicistische stijl

Winkelhuis in neoclassicistische stijl ()

Winkelhuis in neoclassicistische stijl, ingeplant op de nieuwe verbrede rooilijn van de Steenhouwersvest, waarvoor in 1882 een bouwvergunning werd verleend aan de architect Ferdinand Hompus, in naam van bouwheer Van Baggaerde. Het bouwdossier staat echter al sinds 1930 als vermist geregistreerd.

Ferdinand Hompus was als zelfstandig architect actief vanaf 1875 tot begin jaren 1910. In navolging van zijn vader Joseph Antoine Hompus, ontplooide hij een productieve loopbaan in dienst van de burgerij. Naast burger- en herenhuizen in conventionele neoclassicistische stijl, liet Hompus zich omstreeks 1880 opmerken met enkele vroege, uitgesproken toepassingen van neo-Vlaamserenaissance-architectuur zoals de winkelhuizen slagerij Raes-Daems verderop in de Steenhouwersvest en "In ’t zicht der Schelde" in de Scheldestraat. Vooral in de jaren 1880 en 1890 realiseerde hij meerdere hotels in een herkenbare, klassiek geïnspireerde eclectische stijl. Ook bedrijfspanden als Brouwerij De Leeuw in de Coebergerstraat, maken deel uit van zijn oeuvre.

Met een gevelbreedte van vier traveeën omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak (pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel rust op een klassieke houten winkelpui met middenportaal, privé-inkom en hardstenen plint. Registers van rechthoekige vensters met geprofileerde dagkanten in vlakke omlijsting, cordonvormende lekdrempels op de eerste en individuele lekdrempels en onderdorpels op de tweede verdieping; gietijzeren parapetten met rank- en guirlandepatroon. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst vormt de gevelbeëindiging.

Auteurs:  Braeken, Jo

Winkel ()

Achteruitspringend ten opzichte van de rooilijn; breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen); te dateren circa 1880. Sobere bepleisterde lijstgevel. Rechthoekige bovenvensters in platte bandomlijstingen met aan dagkant geprofileerd beloop onderbroken ter hoogte van de sluitsteen; kordon vormende lekdrempels op tweede bouwlaag en afzonderlijke steunend op spiegel op de derde; uitgezwenkte ijzeren leuningen met rankmotieven Hoofdgestel met vlakke fries en kroonlijst met tandlijst op klossen. Gewijzigde winkelpui.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek