Witte Roos ()

Laat-barok burgerhuis met dubbelhuisopstand gedateerd 1725. De heer Jacobs liet het pand in 1835 met een derde bouwlaag verhogen door Franciscus De Wolf. Van deze architect zijn in Antwerpen bouwprojecten teruggevonden uit begin jaren 1830 tot midden jaren 1850.

Ondiepe rijwoning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën, oorspronkelijk twee en sinds 1835 drie bouwlagen, onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). De recent opnieuw bepleisterde en bepleisterde lijstgevel rust op een hardstenen plint. Opgetrokken uit baksteenmetselwerk met zandstenen hoekkettingen in het risaliet, maakt de constructie gebruik van blauwe hardsteen voor de vensteromlijstingen en de frontispice. De opstand beantwoordt aan een regelmatig ordonnantieschema, dat de klemtoon legt op het door een frontispice gemarkeerde middenrisaliet. Mogelijk had dit laatste vóór het toevoegen van de derde bouwlaag een fronton of dakvenster als bekroning. Het rechthoekige portaal is gevat in een geprofileerde omlijsting, geflankeerd door vlakke pilasters met neuten en imposten. Ondersteund door bewerkte consoles, bestaat het entablement uit een architraaf, een fries met de inscriptie: “MDCCXXV” en een op de hoeken gekorniste waterlijst. Hierop rust het Frans balkon met door siervazen bekroonde postamenten, en een smeedijzeren borstwering waarin een rozet en het opschrift: “WITTE ROOS” als centraal motief. Het aansluitende spiegelboogvenster is gevat in een geprofileerde omlijsting met loofwerk in de zwikken, onder een gestrekte en gekorniste waterlijst en een gebogen fronton. Verder registers van rechthoekige vensters in een vlakke hardstenen omlijsting met geprofileerde dagkanten op begane grond en eerste verdieping. De vlakke omlijstingen van de rechthoekige vensters op de toegevoegde verdieping, zijn uitgevoerd in baksteenmetselwerk voor de rechtstanden en hardsteen voor de dorpels. Een klassiek hoofdgestel met een gelede architraaf, een vlakke fries en een geprofileerde houten kroonlijst vormt de gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1835#234.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Witte Roos [online], https://id.erfgoed.net/teksten/298768 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis gedateerd 1725 ()

Régence dubbelhuis van vijf traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen, op de deurlatei gedateerd "MDCCXXV"; bijkomende lagere derde bouwlaag en zadeldak (kunstleien) volgens bouwaanvraag toegevoegd in 1835 naar ontwerp van F. De Wolf voor Jacobs.

Voorheen bepleisterde bakstenen lijstgevel met gebruik van arduin voor de (vernieuwde?) plint en deur- en vensteromlijstingen; middenrisaliet in 18de-eeuwse bouwlaag afgelijnd door middel van hoek- en negblokken van zandsteen. Rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen van arduin; haast vierkante vensters op lagere 19de-eeuwse verdieping, voorzien van arduinen latei en lekdrempel.

Meer uitgewerkte muuropeningen in het risaliet; rechthoekige koetspoort geflankeerd door geprofileerde pilasters met neuten, vlakke imposten en bladconsoles onder de gekorniste lijst, hoofdgestel en verwijdende kroonlijst gebruikt als balkonplaat; spiegelboogvormig deurvenster in een geriemde omlijsting onder gestrekte en gekorniste kroonlijst en gebogen fronton; loofwerk in de zwikken.

Markant balkon met geajoureerd hek tussen postamenten met siervazen. Eenvoudig hoofdgestel en gekorniste kroonlijst. Opnieuw bepleisteren van de gevel zou de eigenlijke kwaliteit duidelijk stellen.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1835#234.

Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Goossens M. 1976: Witte Roos [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4638 (geraadpleegd op ).