Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4746

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd naar een ontwerp door Jos Verbert uit 1852. Opdrachtgever was de suikerraffinadeur Jean Gevers (1807-1868), echtgenoot van Livine Coveliers (1818-1879), en vennoot van de in de Kaasstraat gevestigde suikerraffinaderij Gevers frères. Het perceel werd voordien ingenomen door een suikerraffinaderij. De aannemer en tabaksfabrikant Carolus Joannes Janssens-Coninckx verbouwde in 1887-1888 de twee rechter traveeën van de begane grond tot een klassieke, houten winkelpui (verwijderd). In opdracht van de heer A. Van Rousselt, verving de architect Camille Janssens in 1913 het zadeldak door een pseudo-mansarde.

Voorname rijwoning van vier traveeën en drie bouwlagen, oorspronkelijk onder een zadeldak, sinds 1913 een pseudo-mansarde met dakkapellen. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met schijnvoegen uitstralend boven de vensters op de begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op het gedesaxeerde inkomrisaliet. Dit laatste wordt gemarkeerd door de rechthoekige koetspoort in een bewerkte, hardstenen omlijsting, een balkon met balustrade en voluutconsoles, geriemde vensteromlijstingen en lekdrempelconsoles. Verder beantwoordt de opstand aan, een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met gietijzeren parapetten, cordonvormende lekdrempels boven casementen op de eerste verdieping, en individuele lekdrempels op onderdorpels op de tweede verdieping. Het oorspronkelijk klassieke hoofdgestel met een gelede architraaf en een houten kroonlijst is vernieuwd, de pui in de twee rechter traveeën verbouwd.

Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1852#479, 1887#1764 en 1913#4499.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/204220 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder pseudo-mansardedak met dakkapellen, uit de tweede helft van de 19de eeuw (derde kwart van de 19de eeuw?). Pui onder vlakke puilijst verlevendigd met imitatiebanden. Tweede travee behandeld als licht vooruitspringend risaliet met poort gemarkeerd door balkon op bewerkte consoles. Rechthoekige vensters met lekdrempels, op de hoofdverdieping doorlopend; verrijkt met riemomlijstingen. Begane grond verbouwd voor afzonderlijke woning. Afvallende bepleistering.


Bron: GOOSSENS M. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A., STEYAERT R., ILLEGEMS P. & DE BARSÉE L. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Goossens, Miek
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4746 (geraadpleegd op ).