Teksten van Laatclassicistisch burgerhuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4800

Laatclassicistisch burgerhuis met traditionele kern ()

Laatclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand van zeven traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen), in zijn huidige vorm te dateren in het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw. De traditionele kern van het pand, mogelijk een samenstel van twee huizen, klimt minstens op tot de 17de eeuw. In 1854 liet Trophime de Browne de neoclassicistische deuromlijsting aanbrengen. Uit het bouwdossier van deze ingreep vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. De bouwheer valt mogelijk te identificeren met ridder Trophime de Browne de Tiège (Parijs, 1820-Antwerpen, 1872), die in 1843 huwde met Marie de Backer (1818-1898). Afkomstig uit Ierland, had de familie de Browne zich in het begin van de 19de eeuw in België gevestigd.

De gedecapeerde lijstgevel opgetrokken uit baksteenmetselwerk, rust op een plint afgedekt met doorgetrokken lekdrempels uit blauwe hardsteen. De traditionele kern wordt aangegeven door smeedijzeren muurankers op de eerste twee bouwlagen, kwarthol geprofileerde negblokken en resten van een speklaag uit zandsteen op de begane grond. Regelmatig van ordonnantieschema, is de opstand opgebouwd uit verkleinende registers van rechthoekige vensters met hardstenen dorpels en geprofileerde dagkanten. De brede, rechthoekige inkomdeur in de derde travee, is gevat in een geprofileerde hardstenen omlijsting met neuten. Vernieuwde kroonlijst.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1854#372.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2019: Laatclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/311789 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Laatclassicistisch burgerhuis met dubbelhuisopstand van zes à zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit het laatste kwart van de 18de eeuw of het eerste kwart van de 19de eeuw. Ontpleisterde, verankerde bakstenen lijstgevel met op de eerste bouwlaag resterende zandstenen negblokken met kwartholprofiel en sporen van een speklaag, die wijzen op een tradionele, 17de-eeuwse kern. Hardstenen plint afgelijnd door de afgeronde lekdrempels van de eerste bouwlaag, met gedichte rechthoekige keldermond. Rechthoekige vensters met verkleinende ordonnantie naar boven toe, onder rollaag, kwartholle rechtstanden, arduinen lekdrempel en latei. Rechthoekige poort met bovenlicht in de derde travee in arduinen geprofileerde omlijsting op neuten.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Laatclassicistisch burgerhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4800 (geraadpleegd op ).