Teksten van Rijhuis met traditionele kern

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/4818

Rijhuis met traditionele kern ()

Traditioneel breedhuis dat in kern minstens opklimt tot de tweede helft van de 16de eeuw, mogelijk in oorsprong een diephuis met insteekverdieping en trapgevel. De winkelier Petrus Henricus Van Mol liet in 1857 de begane grond verbouwen tot de huidige winkelpui, en in 1869 lekdrempels en de vierde bouwlaag toevoegen. Bij deze laatste ingreep verdwenen mogelijk de oorspronkelijke geveltop en dakstructuur. Uit geen van beide bouwdossiers vallen ontwerpers of aannemers af te leiden.

Rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De bepleisterde en beschilderde lijstgevel is mogelijk gedeeltelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw. Eenvoudige ordonnantie van naar boven toe vergrotende, rechthoekige vensters, afgewerkt met een vernieuwde kroonlijst. De lage eerste verdieping, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie, wijst mogelijk op een vroegere insteek. Bij het aanbrengen van de winkelpui in 1857, werd in de rechter travee de oorspronkelijke rondboogdeur met rechthoekig bovenlicht, mogelijk van het type diamantpoortje, aangepast tot een rechthoekige deur. Daarbij bleven de kwarthol geprofileerde rechtstanden tot aan de boogaanzet bewaard, evenals het flankerende kelderluik. Drieledig, klassiek houten winkelraam met bewerkte pilasters en een entablement.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1857#431 en 1869#431.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Rijhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/202759 (geraadpleegd op ).


Rijhuis ()

Neoclassicistisch rijhuis van twee traveeën en vier bouwlagen onder pannen zadeldak met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, waarvoor bouwaanvraag van 1846. Eenvoudige ordonnantie met rechthoekige vensters en houten winkelpui. Het betreft de verbouwing van een traditioneel breedhuis in bak- en zandsteenstijl opklimmend tot de 17de eeuw, van twee bouwlagen met dakkapel. Resterende muurankers met gekrulde spie en kwarthol profiel van de deurposten tot op halve hoogte (oorspronkelijk rondboogdeur?).

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1846#210.

Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Rijhuis met traditionele kern [online], https://id.erfgoed.net/teksten/4818 (geraadpleegd op ).