Hoeve met losse bestanddelen Kapellenhof

Beschrijving

Zogenaamd "Kapellenhof" volgens literatuur. Hoeve met lage losstaande bestanddelen L- vormig gegroepeerd rondom een onverhard erf met boomgaard (onder meer perelaars en notelaar) en meidoornhaag. Baksteenbouw onder zadeldaken. Erftoegang ten zuiden.

Ten noorden, 19de-eeuws boerenhuis van zeven traveeën (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Witgeschilderde erfgevel op een grijsbeschilderde plint. Getoogde muuropeningen; behouden houtwerk onder meer luiken. Vernieuwde linker zijgevel.

Ten noordwesten, in het verlengde van het boerenhuis, 19de-eeuwse schuur- en stalvleugel (golfplaten, mogelijk ter vervanging van strodak).

Ten oosten, op het voorerf, bakhuis van het tweeledige type (nok loodrecht op boerenhuis, Vlaamse pannen), uit de 19de eeuw. Rechthoekige muuropeningen met kozijnconstructies, drie duivengaten in de geveltop.

• LANDELIJKE GILDE, 100 jaar landelijke gilde 1894-1994 Ingelmunster, Ingelmunster, 1994, p. 86.

Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol