Geheel van twee gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl, gebouwd in opdracht van de heer C. Cardon-Kramp, naar een ontwerp door de architect Edmond Leclef uit 1880.
De winkelhuizen Cardon-Kramp zijn representatief voor het vroege zelfstandige oeuvre van Edmond Leclef, die de succesvolle praktijk van zijn in 1878 overleden vader Heliodore Leclef voortzette. Met statige herenhuizen voor de hogere burgerij, drukten vader en zoon Leclef tijdens de jaren 1870 hun stempel op de Leien. Vermoedelijk actief tot zijn overlijden in 1902, evolueerde de architectuur van Edmond Leclef van een door de Lodewijk XVI-stijl geïmpregneerd neoclassicisme, in de jaren 1880 naar een kleurrijk eclecticisme met invloeden van de neo-Vlaamserenaissance-stijl.
Rijwoningen van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels rusten op een houten winkelpui met een plint uit blauwe hardsteen. Gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, beantwoorden de opstanden aan een uniform, axiaal schema, met een nadrukkelijk horizontale geleding. Het gevelbrede balkon op consoles van de eerste verdieping, onderscheidt zich door een smeedijzeren borstwering, rijk versierd met rozetten en guirlandemedaillons. De klemtoon ligt telkens op het middenrisaliet, dat achtereenvolgens wordt gemarkeerd door een gebogen fronton en een entablement op consoles, en bekroond door een houten dakkapel met driehoekig fronton. Registers van rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met oren, op de tweede verdieping met onderdorpels. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op klossen en tandlijst, gekornist op consoles in het middenrisaliet, vormt de gevelbeëindiging. Vrij gaaf bewaarde winkelpui met bewerkte pilasters. De oeils-de-boeuf die oorspronkelijk de dakkapellen flankeerden zijn verdwenen.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2017: Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203392 (geraadpleegd op ).
Twee identieke rijhuizen van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Bepleisterde en beschilderde (nummer 8 wit, nummer 10 donkerbruin) lijstgevels in neoclassicistische stijl, daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Hoge rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met neuten op doorlopende, gekorniste lekdrempels. Gevel gemarkeerd door het middenrisaliet; op de tweede bouwlaag venster bekroond door een gebogen fronton, op de derde bouwlaag door een gestrekte waterlijst, beide op consoles. In de mansardes telkens een dakvenster onder driehoekig fronton, geflankeerd door twee oeil-de-boeufs met boogvormige waterlijst. Latere verbouwing van de begane grond tot winkelpui.
Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Manderyck M. 1979: Gekoppelde winkelhuizen in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5268 (geraadpleegd op ).