Teksten van Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof - aanvulling ()

Sint-Blasiuskerk bij de parochie van Vlissegem. Neoclassicistische kerk, ingeplant bij de Dorpsplaats, ten westen van de Warvinge en omgeven door een ommuurd kerkhof. Deels bewaard omlopend bakstenen pad in visgraatverband.

Historiek

Volgens een pauselijke oorkonde van 988 is Vlissegem toen reeds een parochie met eigen bedehuis. Over deze eerste kerkgebouw(en) is nagenoeg niets gekend. In het begin van de 17de eeuw heeft de toenmalige kerk zwaar te lijden onder de troebelen van de Dertigjarige Oorlog zodat ze in 1619 dient herwijd te worden. De opdracht tot de bouw van het huidige bedehuis wordt in 1789 gegeven door de bisschop van Doornik, monseigneur Guillaume Florentin. Pas in 1834 kan het neoclassicistische kerkgebouw worden ingewijd.

Plattegrond

Georiënteerde, driebeukige pseudobasiliek met deels ingebouwde westtoren. De plattegrond ontvouwt een schip van vier en een koor van twee traveeën met halfronde apsis, ten zuiden geflankeerd door een sacristie van twee bouwlagen onder lessenaarsdak.

Baksteenbouw onder kort overstekend zadeldak (leien) op houten modillons; doorlopende horizontale bouwnaad met donkere baksteen in het bovenste gedeelte. Vierkante westtoren onder ingesnoerde tentspits. Rondbogig westportaal gevat in blauwhardstenen omlijsting met versierde aanzet- en sluitstenen. Rechthoekige deur met versierde makelaar, gedateerd "1941", rondbogig bovenlicht met glas-in-loodraam met opschrift "IK BEN DE WEG DE WAARHEID EN HET LEVEN JOXIV6". Boven het portaal een rondboognis met beeld van de Heilige Blasius, oculi en rondbogige galmgaten. De toren wordt geflankeerd door een beeld van de gekruisigde Christus (links) en van het Heilig Hart (rechts) onder luifels. Schip met rondbogige vensters op blauwhardstenen dorpels. Koor met rondboogvensters, blinde oculus en blauwhardstenen gedenksteen met vermelding van dienstdoende priesters van 1788 tot op heden. Sacristie met rechthoekige, betraliede vensters.

Interieur

Bepleisterd en witbeschilderd interieur, schip onder tongewelf. Ronde zuilen op dito marmeren sokkels met vierkantig dekblad dragen een rondboogarcade.. Mobilair. Schilderijen: Christus en de Cijnspenning, 17de eeuw; Aanbidding van de Drie Koningen, 18de eeuw; heilige Dominicus ontvangt de Rozenkrans van Onze-Lieve-Vrouw en Opdracht van Christus in de Tempel. Beeldhouwwerk: Heilige Blasius, gepolychromeerd eikenhout, 18de eeuw; Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gepolychromeerd eikenhout, 17de eeuw. Meubilair. Altaar: marmer, 18de eeuw. Houten lambrisering met pilasters. Biechtstoelen: eikenhout, 18de eeuw met details onder meer Lam Gods en twee engeltjes. Kerkmeestersbank: eikenhout, 18de eeuw. Communiebank: eikenhout, 1777, panelen met taferelen onder meer Manna, Toonbroden, Heilige Eucharistie, Offer van Melchisedech. Preekstoel: eikenhout, 1777. Doopvont: marmer met geelkoperen deksel, 19de eeuw.

Kerkhof

Ommuurd kerkhof met witbeschilderde bakstenen muur, toegankelijk ten oosten via een gietijzeren hek bevestigd aan bakstenen pijlers met arduinen deksteen. Dubbele linderij ten zuiden, westen en noorden. Omlopend geplaveid pad. Graven uit verschillende periodes. Zeven Engelse oorlogsgraven in zuidoosthoek. Roepsteen.

• Archief Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/00271.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nummer 1817: Tekening kerktoren Vlissegem, door Aug. van der Heeren, 1870.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plannen Collectie Mestdagh, nummer 1820b: Kaart van een hoeve en gronden te Vlissegem, eigendom van het klooster van de Jacobinessen te Brugge, kopie van circa 1800.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1326: Kaart van landen gelegen te Vlissegem, in de watering van Blankenberge, in het bezit van Maria en Theresia de la Villette, 18de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1330: Kaart van landen gelegen te Vlissegem, in de watering van Blankenberge, in het bezit van Maria en Theresia de la Villette, 18de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1333: Kaart van landen gelegen te Vlissegem in de watering van Blankenberge, in het bezit van Maximiliaan della Faille, 19de eeuw.
  • Rijksarchief Brugge, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 1336: Kaart van een hofstede gelegen te Vlissegem, in de watering van Blankenberge, in het bezit van Jan Laurent Van Steelant, gemaakt door I. Drubbele, 1802.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 26-35, 99, 238.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan opnieuw bekeken. Deel II, s.l., 1999, p. 51-53.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Parochiekerk Sint-Blasius met kerkhof ()

Neoclassicistische kerk, ingeplant bij de Dorpsplaats, ten westen van de Warvinge en omgeven door ommuurd kerkhof; deels bewaard omgaand baksteen padje in visgraatverband.

Volgens een pauselijke oorkonde van 988 bleek Vlissegem toen reeds een parochie met eigen bedehuis te zijn. Over deze eerste kerkgebouw(en) is nagenoeg niets gekend. In het begin van de 17de eeuw had de toenmalige kerk zwaar te lijden onder de troebelen van de Dertigjarige Oorlog zodat ze in 1619 diende herwijd te worden. De opdracht tot de bouw van het huidige bedehuis werd in 1789 gegeven door de bisschop van Doornik, Monseigneur Guillaume Florentin. Pas in 1834 kon het neoclassicistische kerkgebouw worden ingewijd.

Georiënteerde, driebeukige pseudo-basiliek met deels ingebouwde westtoren. Schip van vier traveeën; koor van twee traveeën met halfronde sluiting, ten zuiden geflankeerd door sacristie van twee bouwlagen onder lessenaarsdak. Baksteenbouw onder kort overstekend zadeldak (leien) op houten modillons; doorlopende horizontale bouwnaad met donkere baksteen in bovenste gedeelte. Vierkante westtoren onder ingesnoerde tentspits. Rondbogig westportaal, gevat in arduinen omlijsting met versierde aanzet- en sluitstenen; rechthoekige deur met versierde makelaar, gedateerd "1941"; rondbogig bovenlicht met glas-in-loodraam met opschrift "Ik ben de weg de waarheid en het leven JoXIV6". Boven portaal: rondboognis met beeld Heilige Blasius; oculi waaronder blinde; rondbogige galmgaten. Toren geflankeerd door gekruisigde Christus (links) en Heilig Hart (rechts) onder luifels. Schip met rondbogige vensters op arduinen dorpels. Koor met rondboogvensters, blinde oculus en arduinen gedenksteen met vermelding van dienstdoende priesters van 1788 tot op heden. Sacristie met rechthoekige, betraliede vensters. Bepleisterd en wit beschilderd interieur: ronde zuilen op dito marmeren sokkels met vierkantig dekblad; rondboogarcade; schip met tongewelf.

Mobilair. Schilderijen: Christus en de Cijnspenning, 17de eeuw; Aanbidding van de Drie Koningen, 18de eeuw; Heilige Dominicus ontvangt de Rozenkrans van Onze-Lieve-Vrouw en Opdracht van Christus in de Tempel. Beeldhouwwerk: Heilige Blasius, gepolychromeerd eikenhout, 18de eeuw; Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gepolychromeerd eikenhout, 17de eeuw.

Ommuurd kerkhof, toegankelijk via gietijzeren hek ten oosten; dubbele linderij ten zuiden, westen en noorden; omlopend geplaveid pad; zeven Engelse oorlogsgraven in zuidoostelijke hoek.

Geasfalteerd pleintje langsheen lage gecementeerde, wit geverfde bakstenen kerkhofmuur met pomp; deels parking. Breed- en diephuizen van één à twee bouwlagen, hoofdzakelijk 19de en eerste kwart 20ste eeuw met onder meer voormalig gemeentehuis "Ter Praet" (nummer 3) en herberg "Monumentje" (nummer 4).

Auteurs:  Huys, Martine