Teksten van Burgerhuis in neoclassicistische stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/6797

Burgerhuis in neoclassicistische stijl ()

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1882 opgetrokken door Victor Merckx-Verellen, in opdracht van de heer Fr. Jacops-Renis. Het pand behoort tot de vroege realisaties van de aannemer, van wie in Antwerpen bouwprojecten zijn teruggevonden vanaf de jaren 1880. Victor Merckx-Verellen specialiseerde zich gaandeweg in de constructie van historische decors in hout en pleisterwerk, en tekende op de Wereldtentoonstelling van 1894 in Antwerpen het populaire “Oud Antwerpen”. Na zijn overlijden in 1910, zette het bouwbedrijf zijn activiteiten verder, met grote openbare werven tijdens het interbellum.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, met schijnvoegen op de eerste verdieping, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Horizontaal geleed door waterlijsten en kordonvormende lekdrempels, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met ijzeren borstwering en een gebogen fronton met medaillon, beide op consoles. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, met registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen, verdiept op de begane grond, in geriemd omlijsting met oren op de bovenverdiepingen. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals de smeedijzeren keldertralies en de gietijzeren voetschraper.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een hoofdvolume en een smalle achterbouw in entresol bestaat, ontsloten door de zijdelings ingeplante inkom- en traphal.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1882#303.

Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2016: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/194125 (geraadpleegd op ).


Burgerhuis ()

Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen, uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met arduinen sokkel, doorlopende lekdrempels en kordons, houten kroonlijst met tandlijst. Benadrukte tweede verdieping met imitatievoegen, balkon met ijzeren leuning op zware consoles, balkonvenster onder gebogen fronton met rankwerk op voluutconsoles. Voorts rechthoekige vensters in geriemde omlijsting, hoge rechthoekige deur.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/6797 (geraadpleegd op ).