Teksten van Modernistische tweegezinswoning Coomans

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70507

Modernistische tweegezinswoning Coomans ()

Gelegen op de hoek met de Koepoortstraat en daterend uit het begin van de jaren 1930 naar ontwerp van de Mechelse architect J.B. Lauwers, laureaat van de Prijs van Rome. Met deze realisatie slaagde Lauwers er duidelijk in om de nieuwe architectuurstromingen te vertalen naar een in de lokale context aanvaardbaar ontwerp, dat bovendien voldeed aan de specifieke eisen van een hoekperceel. Op het kadaster werd de woning ingetekend in 1932 op een voorheen onbebouwd perceel. Ten zuiden ervan ligt een klein plantsoen dat visueel aansluit bij het aangrenzende Hanssenspark. Beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 09 november 1994.

Deze driegevelwoning werd gebouwd als huurceel in opdracht van hotelhouder Achiel Coomans en bestond oorspronkelijk uit twee ruime appartementen, één op de gelijkvloerse en eerste verdieping, een tweede op de bovenverdieping, laatstgenoemde relatief klein doch voorzien van een groot terras. Strakke, evenwichtige constructie met U-vormige plattegrond rondom een kleine binnenplaats. Het geheel vertoont een parement van licht gekleurde baksteen en sluit qua uitzicht aan bij de nieuwe zakelijkheid; twee (Koepoortstraat) à drie (Schaarbeeklei) bouwlagen onder plat dak, met karakteristieke, verspringende volumes, gedeeltelijk afgerond. Het geheel is sterk horizontaal geleed door omlopende vensterregisters met rechthoekige muuropeningen, voorzien van vernieuwd schrijnwerk.

De torenvormig uitgewerkte ingang aan de Schaarbeeklei omvat de trapkast en is volledig beraapt waardoor het contrast met de rest van het gebouw benadrukt wordt. Het meest karakteristieke aan deze constructie is echter de origineel uitgewerkte hoek waarbij de architect vertrekt van een rechte hoek op de begane grond, overgaand naar een afgerond bouwonderdeel op de verdieping met in de overgangszone de verwerking van een balkon. Deze gebogen vorm wordt herhaald en doorgetrokken op de bovenverdieping waardoor een rotonde ontstaat met aansluitend een dakterras onder betonnen luifel, een element dat herhaald wordt boven de ingangen.

Inwendig is er een duidelijke planindeling: het gelijkvloerse appartement is centraal toegankelijk van op het plantsoen; de hal verdeelt deze wooneenheid in twee symmetrische delen, links de woonruimten met aansluitend de keuken, rechts de slaapkamers en badkamer; de garage ligt aan de zijde van de Koepoortstraat. Alle vertrekken sluiten aan op een gang die rechtstreeks verlicht wordt via de binnenplaats. De appartementen op de bovenverdiepingen zijn toegankelijk via de Schaarbeeklei; ook hier liggen de vertrekken aan de straatzijde met een verbindingsgang aan de binnenplaats. De authentieke aankleding van het interieur bleef nagenoeg onaangeroerd: deuren, tegels, bordestrap, faiencetegels van keuken en badkamer, open haard.

  • Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huivesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier.
  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Vilvoorde 1932/39.
  • FLOUQUET P.-L. 1934: L'Effort architectural moderne et la province sur J.-B. Lauwers, in Bâtir, nummer 17, 15 april 1934, 666-668.

Bron: KENNES H. met medewerking van STEYAERT R. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Vilvoorde, Deelgemeenten Vilvoorde en Peutie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB1, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2005: Modernistische tweegezinswoning Coomans [online], https://id.erfgoed.net/teksten/70507 (geraadpleegd op ).


Hoekhuis ()

Hoekhuis met de Koepoortstraat, daterend uit de jaren 1930, en aansluitend bij de toenmalige baksteenarchitectuur. Horizontaal belijnde gevel van drie bouwlagen aan de Schaarbeeklei, en van twee verdiepingen aan de Koepoortstraat, met een interessante oplossing van de overgang in de afgeronde hoek.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Modernistische tweegezinswoning Coomans [online], https://id.erfgoed.net/teksten/40811 (geraadpleegd op ).