De gevarieerde huizenrij aan de oneven zijde van de straat tussen de Raafstraat en de Plantin en Moretuslei is volledig gebouwd in opdracht van de Naamlooze Maatschappij voor het Bouwen van Burgerhuizen in het Oostkwartier.
Deze bouwmaatschappij, opgericht in 1886 met als doel Zurenborg uit te bouwen tot een woonwijk voor de betere middenklasse, werkte met verschillende bouwmeesters samen om te werken aan een kwalitatief, gevarieerd opgebouwd wijkbeeld.
Deze woning met neo-Vlaamserenaissance-topgevel was een ontwerp uit 1894 van architect Edm. Van Waeterschoodt, en werd samen met de belendende nummers 93 en 97 in één bouwdossiers vergund. Het hoekhuis met de Raafstraat (93) is volledig verbouwd, maar had oorspronkelijk een zeer rijk versierde eclectische gevel met afgeronde, als toren uitgewerkte hoektravee. Nummer 97 kreeg een strakke neorenaissancegevel.
Burgerhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan straat) in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Rode baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor banden, kordons, lekdrempels en ornamenten onder meer diamantkoppen, bollen. Bredere, hoger opgaande Brugse traveeën uitlopend in een schoudergevel onder gebogen fronton. Balkon op zware, gegroefde voluutconsoles. Rechthoekige en rondboogvensters, laatstgenoemde in top. Rechthoekige deur in natuurstenen omlijsting met gestrekte waterlijst en wortelmotieven, licht getoogd bovenlicht in bandomlijsting met diamantkoppen.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. & Hooft E. 2015: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/175922 (geraadpleegd op ).
Enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan straat) in neo-Vlaamserenaissance-stijl, uit de vierde kwart van de 19de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor banden, kordons, lekdrempels en ornamenten onder meer diamantkoppen, bollen. Bredere, hoger opgaande Brugse traveeën uitlopend in een schoudergevel onder gebogen fronton. Balkon op zware, gegroefde voluutconsoles. Rechthoekige en rondboogvensters, laatstgenoemde in top. Rechthoekige deur in natuurstenen omlijsting met gestrekte waterlijst en wortelmotieven, licht getoogd bovenlicht in bandomlijsting met diamantkoppen.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7208 (geraadpleegd op ).