erfgoedobject

L-vormige hoeve

bouwkundig element
ID: 72242   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72242

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed L-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

L-vormige hoeve met oude kern uit de eerste helft van de 19de eeuw; de hoeve staat als L-vormig weergegeven in de Atlas van de Buurtwegen (1845).

Het woonhuis bevindt zich in de haakse vleugel (nok loodrecht op de straat), stal en dwarsschuur in de vleugel aan straatzijde. Recentere stal (begin 20ste eeuw ?) tegenover het woonhuis.

Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldaken (mechanische pannen). Gecementeerde plint. Smeedijzeren muurankers. Het woonhuis telt vier traveeën; muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Getoogde muuropeningen, een aantal gewijzigd. Boven de staldeur een laadvenster in het dak. Rechthoekige schuurpoort onder houten latei. Zijgevels met aandak, vlechtingen, top- en schouderstukken.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: L-vormige hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72242 (Geraadpleegd op 16-10-2019)