erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 72258   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72258

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Langgestrekte hoeve (nok loodrecht op straat) met ordonnantie: woonhuis-dienstgebouw. Leegstaand, vervallen en vrijwel volledig overgroeid. De inplanting dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw: reeds in de Atlas van de Buurtwegen (1845) staat hier een langgestrekte hoeve aangeduid.

Het huidige gebouw dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Het woonhuis telt drie traveeën. Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Getoogde muuropeningen. De oudere kern uit de eerste helft van de 19de eeuw is zichtbaar in de linkerzijgevel: de muurvlechtingen van de zijgevel van een lager gebouw en een geprofileerd houten kozijn, voorheen beluikt, bleven hier behouden.


Bron     : Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 2005


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/72258 (Geraadpleegd op 27-05-2019)