erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID
73149
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73149

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgestrekte hoeve (nok loodrecht op de straat), met oude kern: reeds met haar huidige inplanting aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1845); rechts van de hoeve liep een thans verdwenen weg, het zogenaamde steenpad, tussen deze hoeve en het hoger vermelde Haexhof.

In haar huidige vorm mogelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw doch gewijzigd in de tweede helft van de 19de eeuw en begin 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Gecementeerde voor- en linkerzijgevel; de linkse zijgevel is de erfzijdegevel. Het jaartal 1923 in de geveltop van de voorgevel verwijst waarschijnlijk naar de aanpassing van deze gevel, die toen een voorgevelordonnantie kreeg, en het aanbrengen van de cementering.

Gecementeerde, rechthoekige muuropeningen, de vensters beluikt. In de achtergevel, smeedijzeren muurankers en smalle vensters met houten latei en hardstenen lekdrempel, voorheen beluikt. Recente stalvensters. Recent aanbouwsel tegen het dienstgedeelte aan erfzijde.


Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Langgestrekte hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73149 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.