Henkenshof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Henkenshof

Beschrijving

Thans L-vormige hoeve, oorspronkelijk langgestrekt, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1845), met nok loodrecht op de straat. Deze oude kern uit de eerste helft van de 19de eeuw bleef bewaard in het dienstgebouw, dat thans haaks staat op de achtergevel van een boerenburgerhuis uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw op recente plint. Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempels, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten. Zijgevels met aandaken.

Het haakse dienstgedeelte omvat een stal en dwarsschuur. Bakstenen gebouw van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Muizentandfries en dropmotief onder de dakrand. Korfboogpoort in een recente hardstenen omlijsting. Linkse zijgevel met aandak, vlechtingen en topstuk. Aanbouwsel onder doorgetrokken dakschild tegen de voorgevel.