Huis Reynders

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Kinrooi
Deelgemeente Ophoven
Straat Maasstraat
Locatie Maasstraat 14, Kinrooi (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Kinrooi (12-10-2007 - 12-10-2007).
  • Inventarisatie Kinrooi (adrescontroles, geografische inventarisatie: 01-01-2005 - 31-12-2005).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Reynders

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Woning Reynders

Deze bescherming is geldig sinds 20-10-2005.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woning van de kapiteinsfamilie Reynders. De familie Reynders wordt voor het eerst in Ophoven vermeld in 1616. Simon Reynders (+ 1793) was de laatste kapitein van Ophoven. In 1816 was H. Reynders burgemeester.

Het huidige gebouw rest van een grote, U-vormige hoeve, zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77); in de Atlas van de Buurtwegen (1845) is de toestand zoals de huidige. Volgens het chronogram in de gevel dateert het huis dateert van 1707: BIS COMBUSTA/REAEDIFICAT[A?]. De datering is niet volledig duidelijk: mogelijk dateert het huis van 1707 en werd het heropgebouwd na een brand; de gevelsteen kan aangebracht zijn na een tweede brand, mogelijk de brand die in de bokkenrijdersperiode 1790-1793 de schuur aan de overzijde van de straat vernielde; de brand was gesticht door Philip Mertens, bendehoofd van de bokkenrijders en buurman van Simon Reynders. Waarschijnlijk bouwde Joannes Reynders (+ 1758) het huidige huis; ook hij was kapitein van de schuttersgilde.

L-vormig gebouw in Maasstijl, met het woonhuis aan straatzijde; de haakse vleugel tegen de achtergevel is het dienstgebouw. Qua stijl dateert dit huis in ieder geval uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Witgekalkte, bakstenen gebouwen onder schilddaken (Vlaamse pannen); twee dakkapellen (leien). De voorgevel is bepleisterd en witgeschilderd. Gepikte plint; twee getraliede keldergaten.

Woonhuis in de vleugel aan straatzijde. De beide hoeken op de benedenverdieping van de voorgevel zijn afgewerkt als eenvoudige zuilen. Boven de woonhuisdeur een gevelsteen met opschrift (1707). Rechthoekige, beluikte vensters in houten kozijnen, kruiskozijnen op de benedenverdieping, bolkozijnen op de bovenverdieping. Rechts de woonhuisdeur, rechthoekig in een geprofileerde kalkstenen omlijsting met bovenlicht en kalkstenen tussendorpel; op de latei het opschrift IHS. Links een rechthoekige deur in houten kozijn met een ellipsvormige oculus als bovenlicht.

De muuropeningen in de linkse zijgevel en de haakse vleugel zijn gewijzigd.

  • S.N., Ken je gemeente... Kinrooi, (Kinrooi), 1981, p. 22.
  • H. J. GEERKENS - SNIJDERS D., Oude hoeven te Ophoven-Geistingen , (Het Oude Land van Loon, 16, 1961, p. 235-272).

Bron: Schlusmans F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 2005

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Maasstraat

Maasstraat (Kinrooi)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.