erfgoedobject

Huis Reynders

bouwkundig element
ID
73181
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73181

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Reynders
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Woning Reynders
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Woning van de kapiteinsfamilie Reynders. De familie Reynders wordt voor het eerst in Ophoven vermeld in 1616. Simon Reynders (+ 1793) was de laatste kapitein van Ophoven. In 1816 was H. Reynders burgemeester.

Het huidige gebouw rest van een grote, U-vormige hoeve, zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77); in de Atlas van de Buurtwegen (1845) is de toestand zoals de huidige. Volgens het chronogram in de gevel dateert het huis dateert van 1707: BIS COMBUSTA/REAEDIFICAT[A?]. De datering is niet volledig duidelijk: mogelijk dateert het huis van 1707 en werd het heropgebouwd na een brand; de gevelsteen kan aangebracht zijn na een tweede brand, mogelijk de brand die in de bokkenrijdersperiode 1790-1793 de schuur aan de overzijde van de straat vernielde; de brand was gesticht door Philip Mertens, bendehoofd van de bokkenrijders en buurman van Simon Reynders. Waarschijnlijk bouwde Joannes Reynders (+ 1758) het huidige huis; ook hij was kapitein van de schuttersgilde.

L-vormig gebouw in Maasstijl, met het woonhuis aan straatzijde; de haakse vleugel tegen de achtergevel is het dienstgebouw. Qua stijl dateert dit huis in ieder geval uit de eerste helft van de 18de eeuw.

Witgekalkte, bakstenen gebouwen onder schilddaken (Vlaamse pannen); twee dakkapellen (leien). De voorgevel is bepleisterd en witgeschilderd. Gepikte plint; twee getraliede keldergaten.

Woonhuis in de vleugel aan straatzijde. De beide hoeken op de benedenverdieping van de voorgevel zijn afgewerkt als eenvoudige zuilen. Boven de woonhuisdeur een gevelsteen met opschrift (1707). Rechthoekige, beluikte vensters in houten kozijnen, kruiskozijnen op de benedenverdieping, bolkozijnen op de bovenverdieping. Rechts de woonhuisdeur, rechthoekig in een geprofileerde kalkstenen omlijsting met bovenlicht en kalkstenen tussendorpel; op de latei het opschrift IHS. Links een rechthoekige deur in houten kozijn met een ellipsvormige oculus als bovenlicht.

De muuropeningen in de linkse zijgevel en de haakse vleugel zijn gewijzigd.

  • S.N., Ken je gemeente... Kinrooi, (Kinrooi), 1981, p. 22.
  • H. J. GEERKENS - SNIJDERS D., Oude hoeven te Ophoven-Geistingen , (Het Oude Land van Loon, 16, 1961, p. 235-272).

Bron: SCHLUSMANS F. 2005: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Maaseik, Kantons Bree - Maaseik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 19n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Reynders [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/73181 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.