Teksten van Samenstel van twee neoclassicistische handelshuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7587

Samenstel van twee neoclassicistische handelshuizen ()

Dit samenstel van twee identieke neoclassicistische panden werd in 1872 ontworpen door architect G. Ricquier-Winckelmans voor beenhouwer Soetewey, wonende in de Lange Nieuwstraat 186 in Antwerpen. Van architect Riquier vinden we in de inventaris van de bouwdossiers in het Antwerpse stadsarchief een honderdtal dossiers terug uit de jaren 1860 en 1870. Het gaat hoofdzakelijk om neoclassicistische of second empire panden, bijna allemaal gelegen in de 19de-eeuwse stadsuitbreiding, met een opvallende concentratie panden in de buurt van het Centraal Station.

De panden tellen twee traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. De geveltekening in het bouwdossier geeft de originele indeling van de begane grond weer, met een deur en twee brede segmentbogige vensteropeningen, wellicht etalagevensters. Op de verdiepingen, rechthoekige vensteropeningen met ijzeren borstweringen en opvallende stucdecoratie: op de eerste verdieping sterren met ranken, op de bovenverdieping een verdiept muurveld tussen uitgewerkte consoles die de kroonlijst ondersteunen. Bepleisterde lijstgevel, hardstenen plint, kroonlijst met tandfries en consoles. Nummer 8 is ontpleisterd; overal nieuw schrijnwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1872 # 350.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van twee neoclassicistische handelshuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/145115 (geraadpleegd op ).


Twee identieke woningen ()

Twee identieke woningen van twee traveeën en drie bouwlagen met aangepaste begane grond. Bepleisterde, beschilderde bovenbouw met authentiek neoclassicistisch decor gemarkeerd door kordons; klassieke gevelafsluiting met houten kroonlijst, consoles met acanthusblad, omlopende tandlijst, panelenfries. Borstweringen tussen tweede en derde bouwlaag met bas-reliëfs van ranken en ster. Rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met oren, sierlijke ijzeren leuning en originele roedeverdeling.

Nummer 8 inmiddels gedecapeerd.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Samenstel van twee neoclassicistische handelshuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/7587 (geraadpleegd op ).