Teksten van Pastorie van de parochie Sint-Gorik en -Magdalena

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/76788

Pastorie van de parochie Sint-Gorik en -Magdalena ()

Voormalige pastorie met ommuurde, deels beboomde voortuin, opklimmend tot het einde van de achttiende eeuw.

Een eerste "curehuys" op deze plaats werd gebouwd door pastoor Desmares in 1679, doch in 1792 werd het omwille van de bouwvallige toestand door de toenmalige pastoor G. De Graux afgebroken en vervangen door een nieuwe pastorie. In het kaartboek van Kobbegem van 1731 wordt de pastoorswoning voorgesteld als een huis van twee bouwlagen, op dat ogenblik het enige in Kobbegem, met vooraan links een met stro gedekte schuur. Gegevens uit het notitieboek van Jan Van Goirle, pastoor van 1694 tot 1724, informeren ons verder over het uitzicht: een constructie van leem- en vakwerk op een onderlaag van natuursteen en afgedekt met stro.

De huidige pastorie werd opgetrokken in 1792-1794 in een sobere classicistische stijl en beantwoordt aan de klassieke typologie betreffende pastorieën: een vrijstaand breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De heden overwegend met schijnvoegen gecementeerde gevels worden gemarkeerd door gevelhoge rechthoekige spaarvelden met rechthoekige muuropeningen; de vensters, gevat in een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen, zijn op de bovenverdieping lager en behielden hun oude schrijnwerk; recent vernieuwd schrijnwerk en bewaarde luikduimen op de begane grond; ook de rechthoekige deuren hebben een vlakke hardstenen omlijsting, in de voorgevel onder kroonlijst; de gevonden steenkappertekens zouden naar analogie van elders eregistreerde tekens verwijzen naar steenkapper N. Boudart in de tweede helft van de achttiende eeuw. Rechts later aanbouwsel onder pannen lessenaarsdak. De onderbouw in de achtergevel is gedeeltelijk gepikt en afgelijnd met zandsteenblokken.

Interieur met cementtegelvloeren, enkele eenvoudige marmeren schouwen en een beschilderde Vlaamse haard.

  • SPANHOVE J., Pastorijen en pastoors te Kobbegem, in Eigen Schoon en de Brabander, jaargang 71, nummers 4-6, 1988, p. 143-178.
  • VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire Belgique et Nord de la France, s.l., 1994.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2005: Pastorie van de parochie Sint-Gorik en -Magdalena [online], https://id.erfgoed.net/teksten/76788 (geraadpleegd op ).


Pastorie 1 ()

Beschaduwd door een rode beuk in de ommuurde voortuin. Dubbelhuis van twee verdiepingen en vijf traveeën onder een zadeldak (pannen), met uitzicht uit de 19de eeuw. Gecementeerde gevel met rechthoekige muuropeningen in dieperliggende muurvakken; rechthoekige deur van arduin met druiplijst.


Bron: DE MAEGD C. & VAN AERSCHOT S. 1975: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Vlaams-Brabant, Halle-Vilvoorde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 2n, Gent.
Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: De Maegd C. & Van Aerschot S. 1975: Pastorie van de parochie Sint-Gorik en -Magdalena [online], https://id.erfgoed.net/teksten/39374 (geraadpleegd op ).