Teksten van Schuilplaats Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog

Schuilplaats van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog (2005)

(Gelegen in weide tussen nummer 69 en nummer 71). Schuilplaats van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, maakte deel uit van een linie die een boog vormde ten noorden van het gehucht Lettenburg (Oostkerke). Rechthoekige betonnen constructie - gelegen in weide - opgebouwd uit grote betonblokken op betonnen fundering. Vlak dak, op koepelvormige uitstulping na. Uistulpende muren beschermen de toegangen. Binnenin twee gangen waartussen centrale ruimte, tegen het plafond gebogen golfplaten.

  • Inventarisatie  van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen) (onder Pervijzestraat nr. 69).

Bron: Missiaen H. & Vanneste P. met medewerking van Gherardts F. & Scheir O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs:  Missiaen, Halewijn, Vanneste, Pol
Datum: 2005


Je kan deze pagina citeren als: Missiaen, Halewijn; Vanneste, Pol: Schuilplaats Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78312 (geraadpleegd op 13-04-2021)


Belgische constructie 1 Pervijzestraat (Lampernisse- WOI) (2003)

Locatie

Vrijstaande, bovengrondse militaire constructie in weide tussen Pervijzestraat 69 en 73. De omgeving is vlak. Circa 100 meter ten noordoosten staat een tweede, gelijkaardige constructie, circa 300 meter ten oosten is een kleinere constructie in een aanpalende weide aanwezig.

Historische achtergrond

Eén van twee bewaarde constructies achter de eerste Belgische linie, met nabij een bewaarde schietpost. Maakte deel uit van een verdedigingsstelling die een boog vormde ten noordoosten van de Lettenburg.

Beschrijving

Rechthoekige, betonnen, militaire constructie (H. 280 x L. 915 x Br. 520 centimeter), opgebouwd uit grote betonblokken, op een betonnen fundering. Het dak is vlak, op een koepelvormige uitstulping na (periscoopgaatje?). De noordelijke, oostelijke en westelijke muren zijn gesloten. Aan de achterzijde (op het westen) zijn er twee uitspringende delen. Hierin (L. 260 x Br. 130 centimeter) zitten twee deuropeningen, respectievelijk naar het zuiden en het noorden gericht, zodat de uitspringende muren de ingangen beschermen.

Binnen zijn er twee gangen (L. 345 x Br. 90cm) die met een deuropening uitgeven op de centrale ruimte tussenin. Tegen het plafond gebogen golfplaten met brede golving. De maximale binnenhoogte bedraagt 175 centimeter, de binnenmuren zijn circa 70 centimer dik. Boven de twee deuropeningen binnenin zijn restanten van houten balken met spijkers.

  • DEMOEN Herman 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge, Uitgeverij Marc Van de Wiele.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum: 2003


Je kan deze pagina citeren als: Bogaert, Nele; Decoodt, Hannelore: Schuilplaats Belgisch leger tijdens de Eerste Wereldoorlog [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195663 (geraadpleegd op 13-04-2021)