Teksten van Dankkapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurenden Bijstand

Dankkapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurenden Bijstand ()

Links van huisnummer 17, dankkapel opgericht in 1922 door E. Willaert en toegewijd aan "O.L.V. VAN ALTIJDDURENDEN BIJSTAND", zie opschrift. Witgeschilderd bakstenen bedehuis op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak. Trapgevel met recent vernieuwd gevelparament naar oud model en recuperatie van de gevelsteen.

Witgeschilderd interieur met spitstongewelf afgedekt met platen. Bidruimte afgesloten door middel van houten hek met dubbele vleugeldeur. Onze-Lieve-Vrouwaltaar en retabel met neogotische inslag (hout).

• Waar men gaat langs Diksmuidse wegen, komt men een kapelletje tegen, s.d., s.l.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Kapel O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Leke - WOI) ()

Gelegen langs de Kruiskalsijdestraat, naast huisnummer 15A, tegenover het kruispunt met de Witte Baliestraat, ten ZO van Leke.

Historische achtergrond

Bij de wapenstilstand had Leke bijna geen bewoonbare huizen meer. De eerste Lekenaars die terugkeerden, kwamen bij hun totaal vernielde dorp aan op 10 maart 1919. Begin 1920 was er een massale terugkomst. Dat was ook het jaar met de eerste naoorlogse burgemeester voor Leke. In 1922 werd de nieuwe jongensschool afgewerkt en opengesteld en begon men met de heropbouw van de neogotische kerk die voltooid was in 1923. Toen werd ook het heropgebouwde gemeentehuis in gebruik genomen.

In 1922 bouwde de heer Emiel Willaert de kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand uit dankbaarheid omdat zijn kinderen gezond en wel terug naar Leke konden komen na de Eerste Wereldoorlog.

De geschilderde godsdienstige spreuken die men binnenin kan vinden, werden aangebracht door Charles Roelens.

Deze kapel wordt nog steeds onderhouden door de familie Willaert. Elk jaar doet men een bedevaart vanaf de kerk naar deze kapel te voet en al biddend, onder leiding van de parochiepastoor (1979). In 1972 vierde men het 50-jarig bestaan van deze kapel.

Beschrijving

Kapel met een trapgevel in gele baksteen als voorgevel, bekroond met een kruisje. In de voorgevel is er een fronton ingewerkt met gedenkplaat met de volgende tekst : "1922; Aan O.L.Vrouw van Altijddurenden Bystand uit Dankbaarheid". Verder een grote, 2-ledige toegangsdeur. De zijmuren zijn in het wit geschilderd en hebben een venster. Het zadeldak is uit pannen opgebouwd.

• VANDENBUSSCHE L. 1978: Leke en zijn verleden, Zingem.

Bron: WOI Relict (434): Kapel O.L.V. van Altijddurende Bijstand (Leke - WOI)