Teksten van Geallieerde militaire post

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78410

Bunker van de Eerste Wereldoorlog ()

Gelegen aan de hoek met Oude Zeedijk. Bunker van de Eerste Wereldoorlog aangebouwd aan de voormalige herberg zogenaamd "IN DE KRUISSTRAAT" (verbouwde herberg van de jaren 1920 of 1930 zogenaamd). De bunker op circa 300 meter ten noordwesten van de IJzer was gelegen achter de eerste Belgische verdedigingslinie.

Rechthoekige betonnen constructie (typologie niet bepaald) onder plat dak. In de aangebouwde westmuur een deuropening en vermoedelijk ook één kijkgat. In de noordwand (muur circa 1 meter dik) met een schuin naar binnenlopend kijkgat, aan de zijkanten afgewerkt met baksteen. Blinde oostwand met naar onder toe verbredende muren.


Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. & SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Diksmuide, Deel I: Deelgemeenten Diksmuide, Beerst, Esen, Kaaskerke, Keiem en Lampernisse, Deel II: Deelgemeenten Leke, Nieuwkapelle, Oostkerke, Oudekapelle, Pervijze, Sint-Jacobskapelle, Stuivekenskerke, Vladslo en Woumen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL18, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Missiaen H. 2005: Geallieerde militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/78410 (geraadpleegd op ).


Belgische betonnen constructie Oude Zeedijk 6 (Nieuwkapelle - WOI) ()

Bovengrondse betonnen militaire constructie, tegen de bijgebouwen van de woning "In de Kruisstraat", gelegen bij het kruispunt Boterpotstraat/Oude Zeedijk, circa 300m ten noordwesten van de IJzer.

Historische achtergrond

Betonnen militaire post uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen achter wat de eerste Belgische verdedigingslinie was (zo'n anderhalve kilometer ten westen van de IJzer). De openingen zijn gericht naar het noorden en het westen, dus weg van het front. Mogelijk kan de constructie gediend hebben als commandopost of schuilplaats.

Beschrijving

Rechthoekige betonnen militaire constructie, gegoten tegen planken. De constructie is langs straatzijde ongeveer twee meter hoog vanaf de begane grond. Het dak is plat.

De westelijke zijde zit tegen de bijgebouwen van het huis. Daar is binnenin een deuropening met (hedendaagse) houten deur. Vermoedelijk is daar ook één opening (kijkgat?) aanwezig. Aan de noordzijde is de muur circa 100cm dik, met een opening (kijkgat), die schuin naar binnen loopt. Bovenaan het gat is een uitsparing voor een houten balk aanwezig. De zijwanden van de opening zijn afgewerkt met gele baksteen De oostzijde is volledig toe. Hier verbreden de muren naar onderen toe langs de buitenzijde sterk.

Binnenin is er één kamer te zien. De muren zijn er opgetrokken in (overwegend) gele baksteen. Tegen het plafond steken rechte golfplaten, met brede golving.


Bron: WOI Relict (233): Belgische betonnen constructie Oude Zeedijk 6 (Nieuwkapelle - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2003: Geallieerde militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195618 (geraadpleegd op ).