Duitse betonconstructie van de Eerste Wereldoorlog, gelegen achter woning (nummer 75). Ten westen van de weg Woumen - De Kippe (gehucht van Merkem) bouwden de Duitsers gedurende de Eerste Wereldoorlog een aantal stellingen (zie ook onder Iepersteenweg zonder nummer, bij nummer 87) uit, deel uitmakend van de "Brabantlinie" of de eerste Duitse linie. Iets ten zuiden van deze constructies bevond zich een aftakking van de smalspoorweg langs de Iepersteenweg, aftakking naar "Luigem" (Merkem) en de Drie Grachten (Noordschote, Lo-Reninge).
Bovengrondse betonconstructie waarvan het dak verwijderd is (zie inrichting als stal). Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de oostzijde, deur- en vensteropening. Binnenin diverse uitsparingen.
Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Missiaen H. 2006: Duitse betonnen militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79476 (geraadpleegd op ).
Betonnen constructie in tuin achter woning Iepersteenweg 75, bij het gehucht 'Zandhoek', op circa 5800 meter ten westen van Houthulst en op circa 2500 meter ten noordoosten van Merkem. Op 250 meter ten noordwesten liggen nog een vrij intacte Duitse bunker en de restanten van minimum twee Duitse betonnen militaire posten. De omgeving is vlak en vrij landelijk.
Ten westen van de weg Woumen – De Kippe waren ter hoogte van de Zandhoek en kilometerpaal 14 stellingen uitgebouwd, met Unterstände en mitrailleurposten, die in feite deel uitmaakten van de Brabantlinie, zeg maar de Duitse 1ste linie. Iets ten zuiden van deze constructies was een aftakking van de smalspoorweg die de huidige provinciebaan volgde en hier aftakte richting Luighem en de Drie Grachten.
Bovengrondse betonnen constructie, waarvan het dak verwijderd is. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Aan de oostkant zijn een deur- en een vensteropening (met schuine wanden). Binnen zijn diverse uitsparingen aanwezig.
Bron: WOI Relict (1597): Duitse betonconstructie Iepersteenweg 75 (Houthulst - WOI)
Auteurs: Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2005: Duitse betonnen militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/196115 (geraadpleegd op ).