Teksten van Lourdesgrot op Duitse militaire post

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/79555

Lourdesgrot op Duitse schuilplaats ()

In een weide langs de Zarrenstraat, tegenover de dreef naar de boerderij Zarrenstraat 1, staat een Duits betonnen schuilplaats uit de Eerste Wereldoorlog, waarop een Lourdesgrot is gebouwd. Deze constructie is in een landelijk kader gelegen, op circa 1200 meter ten noordoosten van de kerk van Klerken.

Historische beschrijving

Deze grot werd in 1934 gebouwd op een Duitse schuilplaats (abri) uit de Eerste Wereldoorlog. De grot was er gekomen op initiatief van mevrouw Armand van de Kerckhove d'Hallebast uit Doornik, geboren Serdobbel, die eigenares was van de grond. Ze richtte dit gedenkteken op als aandenken aan haar zoon, die tijdens de oorlog om het leven gekomen was.

Haar zoon was hoogstwaarschijnlijk Valeran Julien Raoul Marie Joseph Ghislain Nicolas van de Kerckhove d'Hallebast (ander bronnen spreken van Valeran Prosper Henri), geboren in Doornik in 1893. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij beroepsvrijwilliger en hulponderluitenant - wachtmeester bij het 5de Escadron van het 4de Regiment Lansiers. Hij raakte gewond in augustus 1914 bij een verkenning, waarschijnlijk bij de eerste uitval uit Antwerpen, en overleed in het veldhospitaal van Betekom.

Gedenktekens toegewijd aan 'religieuze figuren' werden talrijk opgericht in het christelijke Vlaanderen van de eerste helft van de 20ste eeuw. Maria en Jezus, soms God de Vader en de heiligen, worden via deze gedenktekens bedankt omdat zij de mensen hebben beschermd tijdens de oorlog, of omdat ze de vrede hebben bewerkt. Ook de barmhartigheid van Jezus wordt afgesmeekt over het lot van de militaire en burgerlijke slachtoffers.

Maria werd het meest aangeroepen. Maria wordt van oudsher door de katholieken als toevlucht in moeilijke tijden gezien. Zowel na de Eerste als na de Tweede Wereldoorlog neemt de Mariacultus een hoge vlucht. Dit uit zich onder meer in het hoge aantal oorlogsgedenktekens die aan Maria toegewijd zijn. Talrijk zijn de Mariakapelletjes langs kleine wegen of onopvallend in het straatbeeld van een gemeente. Een variant op deze kapelletjes zijn de zogenaamde Lourdesgrotten: ze zijn opgericht ter ere van O.L.Vrouw van Lourdes, zoals in Klerken. Het gaat om grotten die met brokstukken van voormalige betonnen verdedigingswerken (abris, bunkers) zijn opgebouwd.

De Lourdesgrot op de bunker, te midden van een weide, valt op in het landschap. In 1954 nog schrijven de auteurs van "Klerken. Het dorp op de heuvel" dat vele voorbijgangers er stilhouden om deze eigenaardige grot te bezoeken en dat de bevolking van Klerken er in de Meimaand in massa naartoe trekken. De grot was toen nog omringd door bomen en struiken. Vandaag de dag staat er nog één beuk.

Beschrijving

Grot gebouwd op een Duitse betonnen schuilplaats. Deze abri is een vrij kleine en lage rechthoekige betonnen constructie (hoogte 200 x breedte 370 x diepte 395 cm). Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De muren zijn circa 60cm dik. Aan de noordoostelijke kant zit een deur- en vensteropening.

Bovenop de betonnen constructie werd een Lourdesgrot uit ‘abristenen’ (brokstukken van vernielde betonnen schuilplaatsen) opgetrokken, terwijl de buitenmuur aan de zuidoostelijke kant (=straatkant) werd witgeschilderd. Hierop werd in een blauwe strook ‘O.L.V. van Lourde [sic]. Bid voor ons’ geschilderd. In de grot is een nis aangebracht met een biddende Mariafiguur.

Hoogte 525 cm (totale hoogte).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 212: Kadastrale legger, Houthulst, artikel 2726.
  • DESMYTTERE J. & VANDENBUSSCHE M. 1954: Klerken. Het dorp op de heuvel, Langemark.
  • JACOBS M. 1995: Zij, die vielen als helden... Cultuurhistorische analyse en inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 1, Brugge.
  • JACOBS M. 1996: Zij die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge.
  • Onderzoek / notities door Roger Verbeke.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002435, Oorlogsgedenktekens te Houthulst (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. 2009: Lourdesgrot op Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/130040 (geraadpleegd op ).


Duitse constructie uit de Eerste Wereldoorlog en Lourdesgrot ()

Duitse betonconstructie uit de Eerste Wereldoorlog. Hierop werd in 1934 een Lourdesgrot uit 'abristenen' gebouwd ter herinnering aan de oorlog. Gelegen in weide, vroeger geflankeerd door bomen, zie resterende beuk.

De grot was een schenking van mevrouw Armand van de Kerckhove d' Hallebast (geboren Serdobbel) uit Doornik, als aandenken aan haar zoon. Deze zoon (geboren in 1893 te Doornik) was tijdens de oorlog beroepsvrijwilliger en hulponderluitenant-wachtmeester bij het 5de Escadron van het 4de Regiment Lansiers. Op 20 of 26 augustus 1914 werd hij gewond bij een verkenning, wellicht bij de eerste uitval uit Antwerpen, waarop hij overleed in het veldhospitaal van Betekom. Vermoedelijk werd het gedenkteken te Klerken opgericht vanwege het feit dat de familie daar een stuk grond bezat dat refereert aan de frontstreek.

Lage en rechthoekige Duitse betonconstructie, gegoten tegen een houten bekisting. Aan de noordoostzijde zit een deur- en vensteropening.

Bovenop een bunker, die vooraan witgeschilderd is, Lourdesgrot gebouwd uit betonnen 'abristenen'. In een nis achteraan, beeld van biddende Maria. Op een blauwe band op de witgeschilderde voorzijde van de bunker opschrift in witte letters: "OLV VAN LOURDE (sic) BID VOOR ONS".

  • Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek", en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • DESMYTTERE J., Klerken, het dorp op de heuvel, s.l., 1954, p. 24.
  • JACOBS M., Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen. Deel 2, Brugge, 1995, p. 174.

Bron: MISSIAEN H. & VANNESTE P. met medewerking van GHERARDTS F. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Houthulst, Deelgemeenten Jonkershove, Klerken en Merkem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL24, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. & Missiaen H. 2006: Lourdesgrot op Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/79555 (geraadpleegd op ).


Duitse betonconstructie met Lourdesgrot (Klerken - WOI) ()

Locatie

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in weide langs Zarrenstraat, tegenover de dreef naar boerderij Zarrenstraat 1, op circa 1200m ten noordoosten van Klerken. Op de betonconstructie is een Lourdesgrot gebouwd, opgetrokken uit 'abristenen'.

Historische achtergrond

Duitse betonconstructie.

Beschrijving

Vrij kleine en lage rechthoekige betonconstructie (H. 200 x Br. 370 x D. 395 cm). Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. De muren zijn circa 60cm dik. Aan de noordoostkant zit een deur- en vensteropening.

Bovenop de betonconstructie werd later een Lourdesgrot uit 'abristenen' opgetrokken, terwijl de (buiten)muur aan de zuidwestkant werd witgeschilderd. Hierop werd in een blauwe strook 'O.L.V. van Lourde. Bid voor ons' geschilderd.

  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Lourdesgrot op Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195997 (geraadpleegd op ).


Lourdesgrot op Duitse betonconstructie Zarrenstraat (Klerken - WOI) ()

Locatie

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in weide langs Zarrenstraat, tegenover de dreef naar boerderij Zarrenstraat 1, op circa 1200m ten noordoosten van Klerken. Op de betonconstructie is een Lourdesgrot gebouwd, opgetrokken uit 'abristenen'.

Historische achtergrond

Deze grot werd in 1934 op een bunker gebouwd. Het was een schenking van mevrouw Armand van de Kerckhove d'Hallebast, geboren Serdobbel, uit Doornik als aandenken aan haar zoon.

Valeran Julien Raoul Marie Joseph Ghislain Nicolas van de Kerckhove d'Hallebast werd geboren in Doornik in 1893. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij beroepsvrijwilliger en hulponderluitenant-wachtmeester bij het 5de Escadron van het 4de Regiment Lansiers. Hij werd gewond op 26 (20?) augustus 1914 bij een verkenning, waarschijnlijk bij de eerste uitval uit Antwerpen, en overleed in het veldhospitaal van Betekom.

Vermoedelijk werd dit gedenkteken door zijn moeder opgericht op een eigendom in de frontstreek.

Beschrijving

Bovenop een betonnen militaire constructie, die vooraan wit beschilderd is, staat een grot opgebouwd uit betonnen brokstukken. Achterin is een nis aangebracht met daarin een biddende Mariafiguur. Op een blauwe band op de voorzijde van de bunker staat in witte drukletters 'OLV van Lourde (sic). Bid voor ons'.

H. 525 cm (tot. H.)

H. 200 cm x Br. 370 cm x D. 395 cm (betonconstructie)

  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge.
  • VERBEKE R. s.d.: Onuitgegeven nota's.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Decoodt H. & Bogaert N. 2004: Lourdesgrot op Duitse militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195998 (geraadpleegd op ).