Teksten van Gedenkplaat eenheid draadloze telegrafie

Gedenkplaat ()

Gedenkplaat aangebracht tegen de gevel van het voormalige gemeentehuis ter nagedachtenis aan de eenheid draadloze telegrafie (Eerste Wereldoorlog).

Kleine bronzen gedenkplaat met in vlakreliëf de voorstelling van een helm met daaronder de letters "TSF"/ "DT". Daaronder brandend olielampje met het opschrift "1914"/ "1918" geflankeerd door twee zuiltjes en twee palmtakken.

• Inventarisatie van Relicten uit de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek (Provincie West-Vlaanderen, "Oorlog en Vrede in de Westhoek" en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen).
  • JACOBS M., Zij die vielen als helden…Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Deel 2, Brugge, 1996, p. 242.

Auteurs:  Vanneste, Pol; Missiaen, Halewijn

Gedenkplaat eenheid draadloze telegrafie (Merkem - WOI) ()

Het voormalige gemeentehuis van Merkem is op het Merkemplein, nummer 26, gelegen, even ten zuidoosten van de kerk en het kasteel. Aan de gevel hangen vijf gedenkplaten in verband met de Eerste Wereldoorlog. Binnen op de eerste verdieping hangt nog een houten gedenkplaat.

Deze gedenkplaat herdenkt de eenheid draadloze telegrafie.

Kleine rechthoekige bronzen plaat met reliëfvoorstelling. Een helm met daaronder de letters 'TSF' en 'DT', een brandend olielampje en '1914 1918', wordt opzij omlijst door twee zuiltjes, waartegen twee gekruiste palmtakken liggen.

H. 21 cm x Br. 12 cm

Bron: WOI Relict (1224): Gedenkplaat eenheid draadloze telegrafie (Merkem - WOI)